Категорія
Новини
Дата

Польща з 2023 року хоче відмовитися від російського газу. Чинний контракт закінчується у грудні

Польща з 2023 року після завершення чинного контракту на закупівлю російського газу повністю відмовиться від його купівлі у країни-агресора. Про це заявив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський в ефірі RMF FM.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Чинний контракт на постачання Польщі газу по Ямальському газопроводу завершується у грудні.
  • Російський газ займає велику частку в імпорті Польщі, але держкомпанія PGNiG може його замінити: у неї є портфель контрактів, які замінять поставки з РФ, каже Наїмський.
  • У жовтні Польща введе в експлуатацію газопровід Baltic Pipe, у країни вже є розширений LNG-термінал, буде також готове газове сполучення з Литвою та Словаччиною, додав чиновник.
  • Нинішні надвисокі європейські ціни стабілізуються, оскільки всі покупці в Європі намагаються перейти на закупівлі, альтернативні російським, прогнозує Наїмський.
  • Він також підкреслив, що польський уряд виступає за негайне ембарго на поставки нафти з Росії.

Контекст

16 березня найбільша німецька енергокомпанія E.ON оголосила про припинення закупки нових обʼємів російського газу у торгівельних компаній «Газпрому», повідомляє Reuters. Компанія також попередила, що її частка у проєкті газової труби «Північний потік – 1» може знецінитися через початок Росією війни проти України.

Велика Британія відмовиться від російської нафти до кінця року, а президент США Джо Байден оголосив про ембарго на поставку енергоресурсів із РФ. Forbes пояснив, як це може вплинути на західні економіки.

Європейський союз також готує поетапний план відмови від російських газу, нафти й вугілля до 2027 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні