Україна очікує перший транш на €3 млрд макрофіну ЄС вже у січні – Марченко /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Україна очікує перший транш на €3 млрд макрофіну ЄС вже у січні – Марченко

надано пресслужбою

Україна очікує швидкого остаточного рішення Ради ЄС щодо макрофінансової допомоги на 2023 рік, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, пише «Інтерфакс-Україна». Перший транш на €3 млрд Україна може отримати вже у січні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Марченка, Україна вітає схвалення Європарламентом нової макрофінансової допомоги на загальну суму €18 млрд, очікуючи швидкого остаточного рішення Ради ЄС та проведення необхідних процедур і підготовки потрібних документів.
  • «Перший транш очікуємо вже у січні – €3 млрд», – сказав він в ефірі національного телемарафону.
  • Міністр уточнив, що йдеться про довгостроковий кредит на термін понад 20 років під процентну ставку в межах ризику Єврокомісії – близько 3-4% річних за поточними ставками.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Європейською радою рішення про виділення Україні у 2023 році €18 млрд макрофінансової допомоги. Тож ЄС вирішив шукати рішення, яке підтримали б усі держави-члени.

Згодом премʼєр-міністр Віктор Орбан заперечив блокування Угорщиною допомоги ЄС Україні на €18 млрд. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні «на двосторонній основі». Зрештою, у понеділок, 12 грудня, Угорщина домоглася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, включно з пакетом макрофінансової допомоги для України.

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні