фури польща кордон /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Польські фермери почали блокувати рух автобусів на кордоні

На територій Польщі на дорозі очікують близько 3000 вантажівок. Фото Getty Images

Польські протестувальники блокували проїзд автобусів із пасажирами, повідомляє Міністерство інфраструктури. Також станом на ранок понеділка, 19 лютого, на кордоні із Польщею заблоковані для вільного руху вантажівок пропускні пункти «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосін», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова» та «Ягодин – Дорогуськ», в останньому – рух вантажного транспорту припинився взагалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Із українського боку кордону завдяки послузі «єЧерга» немає фізичних черг на виїзд, натомість на територій Польщі на дорозі очікують близько 3000 вантажівок.
  • Згідно із повідомленням відомства, у соцмережах шириться відео, де польські протестувальники блокують проїзд автобусів з пасажирами. Міністр інфаструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з Яцеком Сєвєрой, головою Бюро нацбезпеки Польщі щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.
  • «Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється… Ми очікуємо на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом», – наголосив Кубраков.
  • За словами заступника міністра Сергія Деркача, попри призупинення блокади з боку польських перевізників, ситуація на кордоні стає ще критичнішою.
  • «Найкритичніша ситуація на пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», де взагалі припинився рух вантажного транспорту. Там не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Це прямий вплив на нашу обороноздатність», – сказав він.
  • Він зазначив, що також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що їдуть за критично необхідними товарами.  

Контекст

9 лютого фермери заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні, а також блокували пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська».

12 лютого розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг» та біля ПП «Долгобичув – Угринів».

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Польські фермери наразі блокують пʼять пунктів пропуску й погрожують 20 лютого заблокувати усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні