Категорія
Новини
Дата

Україна розглядає можливість заборони імпорту польської агропродукції

Україна розглядає можливість заборони імпорту польської агропродукції – Сольський /Getty Images

Україна розглядає можливість заборони імпорту польської агропродукції – Сольський Фото Getty Images

Українська влада розглядає варіанти заборони імпорту агропродукції з Польщі у відповідь на блокаду кордону, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine. Це можуть бути обмеження або заборона на ввезення польських молочних продуктів і фруктів. Рішення влада може ухвалити протягом найближчих двох тижнів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Україна може запровадити загороджувальні торговельні заходи для польських товарів, повідомив Forbes співрозмовник в українському уряді. «Хотілося б уникнути цього, але ми зараз у найнижчій точці, і якщо так піде і надалі, то це доведеться зробити», – каже урядовець на умовах анонімності через чутливість питання. 
  • «Ми за конструктив, але, звичайно, будемо готові реагувати», – каже Forbes Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України. 
  • За його словам, рішення може бути ухвалене протягом двох тижнів. «Подивимося, що відбуватиметься», – додав він. Надавати більше деталей Сольський відмовився. «Це тонка тема, поки коментувати нічого», – пояснив він.
  • 16 лютого Сольський провів зустріч із міністром сільського господарства Польщі Чеславом Секерським, повідомили Forbes у пресслужбі Мінагро Польщі, але відмовилися надати подробиці. 
  • Керівництво України поки не вирішило, які саме обмежувальні заходи може запровадити. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.
  • «Будемо вести активні переговори з польською стороною, і виходячи з їхньої результативності, прийматимемо рішення», – додав Сольський. 

Контекст

Такі дії України можуть бути дзеркальною відповіддю на чергову блокаду українського кордону – цього разу з боку польських фермерів, які з 9 лютого перекрили частину пунктів пропуску між країнами

З 20 лютого вони погрожують заблокувати усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також підʼїзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів – про це попередив Незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів «Солідарність». 

Українські зернові з квітня минулого року фактично не мають доступу до польського ринку, пояснювала Forbes на початку лютого Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). 

13 лютого єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. 

Але уряд Польщі наполягатиме на продовженні обмежувальних торговельних заходів на українське збіжжя до червня 2025 року на рівні Євросоюзу, повідомив Адам Новак, заступник державного секретаря Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі під час Forbes AgriFood 15 лютого. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні