Категорія
Новини
Дата

Помʼякшення на валютному ринку. НБУ дозволив бізнесу переказувати кошти за кордон для погашення кредитів

Національний банк помʼякшує валютні обмеження: дозволить українському бізнесу переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів і позик. Про це йдеться у пресрелізі НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • НБУ з 16 червня надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобовʼязань за зовнішніми кредитами та позиками, які: забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації; надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юрособу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний держбанк.
  • НБУ також визначив, що резиденти матимуть змогу здійснювати такі операції згідно з термінами повернення коштів і сплати процентів, передбаченими умовами кредитного договору. 
  • Цей запобіжний захід дасть змогу нівелювати відплив капіталу, захистити міжнародні резерви та стійкість валютного ринку, зазначається у повідомленні. 
  • За оцінками НБУ, після такого пом’якшення обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищить їх відплив унаслідок повернення та обслуговування існуючих позик. 
  • Зазначається, що можливість переказувати за кордон кошти для погашення кредитів поліпшить умови залучення коштів в Україну. Крім того, міжнародні партнери матимуть більше можливостей фінансувати відновлення української економіки, заявляють у НБУ. 
  • У повідомленні наголошується, що рішення НБУ ухвалив із огляду на стійку ситуацію на валютному ринку, достатньо високий обсяг міжнародних резервів і поліпшення ситуації зі строковістю коштів у банківській системі. 

Контекст

Укріплення гривні планомірно триває з початку 2023-го. Цьому посприяло кілька факторів. Ключовий – колосальні обсяги міжнародної допомоги. Цьогоріч Україна отримала майже $20 млрд кредитів і грантів. Завдяки цьому Нацбанк збільшив обсяги міжнародних резервів до $37,3 млрд

Інша обставина – валюта, яка надходить у країну, не може з неї вийти через ліміти від НБУ. Попит на долар зменшує й нестача вільної гривні у населення та бізнесу.

Політика Нацбанку останніх місяців, спрямована на стримування попиту на валюту, грає особливу роль у зміцненні гривні. Йдеться про зростання гривневих ставок і запроваджені регулятором «конвертаційні депозити» (дозволяють купити долари за офіційним курсом 36,6 грн/$), що перемістили частину попиту на долар у безготівковий сегмент, перелічує голова аналітичного департаменту Adamant Capital Костянтин Фастовець.

Також у квітні НБУ фактично збільшив дозволений банкам обсяг продажу готівкового долара на 20%. Це зменшило кількість клієнтів небанківських обмінників. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні