Категорія
Новини
Дата

СБУ проводить масштабні обшуки в мережі АЗС Glusco, яку пов'язують із Медведчуком, - Українська правда

Служба безпеки України проводить масштабні обшуки по всій країні на об‘єктах мережі станцій пального Glusco, яку пов‘язують із кумом президента РФ Віктором Медведчуком, пише Економічна правда з посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • СБУ заявила про викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів.
  • Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.
  • Наразі проводиться понад 140 санкціонованих обшуків у 13 офісних приміщеннях, 7 нафтобазах, 13 морських суднах, 105 автозаправних станціях та двох відділах митного оформлення.

Контекст

На ринку України близько 30–40% паспортів якості палива в роздрібних мережах сфальсифіковано, заявила в грудні 2020 року начальниця відділу ринкового нагляду інспекції Олена Сібелева, пише enkorr.

Також в Україні діє нелегальний нафтопереробний ринок. Сумарно, за оцінками двох опитаних LIGA.net учасників ринку, держава щорічно недоотримує податків від підпільної діяльності від 24 до 30 міні-НПЗ на суму близько 3,7 млрд грн. Сфальсифікована продукція мініфабрик займає частку від 5% до 20% українського ринку дизеля й бензину.

У перші роки з моменту проголошення незалежності Україна переробляла майже 60 млн т за рік, зазначила президентка «Української енергетичної асоціації» (УЕА) Юлія Підкоморна, пише «Інтерфакс-Україна». Після маніпуляцій Росії з постачанням сировини за період з 1991-го по 2000 рік відбулося падіння обсягів переробки – до 8 млн т на рік. Внаслідок потрапляння в залежність від російських компаній та їхньої нафти стався подальший занепад галузі, який призвів до того, що в Україні сьогодні зовсім на малих потужностях працюють лише два нафтопереробних підприємства із семи.

Важливі цифри

Протягом трьох кварталів 2020 року в рамках ринкового нагляду Держекоінспекція винесла 166 постанов про застосування адміністративно-господарських санкцій на суму близько 5,2 млн грн. Всього проведено 634 перевірки на АЗС і автогазозаправних станціях по всій Україні.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні