Категорія
Новини
Дата

Суд арештував корпоративні права 28 компаній, пов'язаних із Glusco Медведчука. Загальна вартість прав оцінюється в 700 млн грн

Державна фіскальна служба повідомила про арешт корпоративних прав 28 компаній на загальну суму понад 700 млн грн. Зокрема, у власності цих компаній перебуває мережа АЗС Glusco, яку пов’язують із Віктором Медведчуком.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У ході слідства було встановлено 28 компаній, які мають спільних засновників і бенефіціарних власників, що вказує на підконтрольність одним і тим же особам.
  • Правоохоронці звернулися до суду з клопотанням про арешт корпоративних прав компаній, через те що власники цих 28 компаній планували перереєструвати підприємства на інших осіб.
  • ДФС вважає, що цей задум хотіли здійснити з метою уникнення відповідальності та унеможливлення стягнення збитків.

Контекст

11 березня податкова міліція ДФС і Служба безпеки України провели масштабні обшуки по всій країні на об‘єктах мережі станцій пального Glusco, яку пов‘язують із кумом президента РФ Віктором Медведчуком. Правоохоронці заявили про викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

У Державній фіскальній службі уточнили, що нафтопродукти ввозили з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту, в тому числі з Росії, а потім реалізовували через «відому мережу АЗС». Зокрема, під час оформлення імпортованого палива у митних деклараціях відображалося паливо Євро-4, яке на нафтобазах змішували з паливом для реактивних двигунів, штучно отримуючи паливо Євро-5.

Загалом правоохоронці провели понад 140 обшуків в офісах, на нафтобазах, морських суднах та понад 100 автозаправних станціях. Виявлено паливно-мастильні матеріали загальним об’ємом понад 13 млн літрів орієнтовно вартістю на понад 350 млн грн.

Раніше група Glusco спростувала звʼязок із фігурантами кримінальної справи. 12 березня Glusco повідомила про відновлення роботи для реалізації газу та супутніх товарів. Однак продаж бензину й дизельного палива залишається заблокованим.

З 1 квітня компанія Proton Energy Group S.A., якій належить Glusco, та її партнер Wexler зупинили поставки палива на український ринок. Proton Energy Group S.A. з 2016 року була єдиним постачальником продукції «Роснафти» в Україні. Вже з 25 травня поставку дизельного палива виробництва «Роснафти» в Україну відновила азербайджанська компанія Socar New Enegry.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні