Категорія
Новини
Дата

Понад 50% ІТ-компаній в Україні не проводили релокацію – дослідження

Більше половини ІТ-компаній не проводили релокацію і перейшли на віддалену роботу. Частина компаній вже частково повернулася до роботи з офісу, йдеться у дослідженні IT Ukraine Association.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Серед ІТ-компаній, що проводили релокацію, переважає релокація в межах України (45%). За кордон частково релокувались 42% компаній, з них – лише 5% компаній із закриттям частини офісів в Україні. 
  • Жодна з опитаних ІТ-компаній не провела повну релокацію за кордон. Релокація значною мірою розглядається ІТ-компаніями як вимушений крок на період війни або принаймні її активної фази.
  • «Безперечно, фактор релокації компаній та команд стає визначальним для майбутнього розвитку індустрії. Формується нова ІТ-мапа країни та нові технологічні хаби. Частина компаній релокується за кордон та диверсифікує офіси», – каже виконавчий директор асоціації Костянтин Васюк.
  • Серед опитаних ІТ-компаній жодна не має наміру повністю згортати бізнес в Україні. У перспективі до кінця 2022 року більшість ІТ-компаній (63 %) не планують часткову або повну релокацію. Лише 14% опитаних розглядають часткову або повну релокацію за кордон до кінця року. 
  • Частина компаній (23%) планує комбінувати релокацію за кордон та в межах України. Тобто у сукупності 37% компаній розглядають релокацію як можливу до кінця цього року. Якщо ж ситуація в країні суттєво не зміниться, можна очікувати, що зазначений показник зростатиме.

Контекст

У першому півріччі експорт ІТ-послуг, попри війну, зріс майже на чверть і перевищив $3,7 млрд, що на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте у червні зафіксовано зниження темпів зростання, повідомляла IT Ukraine Association раніше.

Надходження до економіки України становлять майже 110 млрд грн, при цьому сума сплачених ІТ-індустрією податків та зборів у першому півріччі склала 32,6 млрд грн.

За пʼять місяців поточного року частка IT у всьому експорті послуг склала 46%. Для порівняння: рік тому цей показник складав 37%. За цей самий період експортна ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі $3,2 млрд, свідчили дані НБУ. При цьому за період березень–травень, вже під час війни, обсяг експорту комп’ютерних послуг збільшився на 6% відносно аналогічного періоду попереднього року та становив $1,7 млрд.

Згідно з даними дослідження Львівського ІТ Кластера, якщо ситуація розвиватиметься так само, то до кінця року експортна виручка може сягнути $8,5 млрд. Якщо врахувати економічні очікування учасників ринку, цей показник може скласти $8,1 млрд. Якщо ІТ-фахівці, які виїхали за кордон, втратять податкове резидентство в Україні, то приблизна експортна виручка може скласти близько $7,2–7,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні