Категорія
Новини
Дата

Експорт ІТ-послуг, попри війну, зріс майже на чверть і перевищив $3,7 млрд у першому півріччі

Обсяг експорту компʼютерних послуг за перше півріччя становить $3,74 млрд, що на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте у червні зафіксовано зниження темпів зростання, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані НБУ. Серед причин в асоціації називають невизначеність із бронюванням спеціалістів та дозволами на відрядження за кордон.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Надходження до економіки України становлять майже 110 млрд грн, при цьому сума сплачених ІТ-індустрією податків та зборів у першому півріччі склала 32,6 млрд грн, йдеться у повідомленні.
  • Зазначається, що показники експорту за червень свідчать про зниження темпів зростання порівняно з двома попередніми воєнними місяцями. 
  • Вірогідними чинниками таких тенденцій, вважають у IT Ukraine Association, стали зміни валютної політики НБУ в травні, невизначеність термінів запровадження нових процедур щодо можливості бронювання ІТ-спеціалістів та їх тимчасового виїзду у закордонні відрядження. 

Контекст

За пʼять місяців поточного року частка IT у всьому експорті послуг склала 46%. Для порівняння: рік тому цей показник складав 37%. За цей самий період експортна ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі $3,2 млрд, свідчили дані НБУ. При цьому за період березень–травень, вже під час війни, обсяг експорту комп’ютерних послуг збільшився на 6% відносно аналогічного періоду попереднього року та становив $1,7 млрд.

Згідно з даними дослідження Львівського ІТ Кластера, якщо ситуація розвиватиметься так само, то до кінця року експортна виручка може сягнути $8,5 млрд. Якщо врахувати економічні очікування учасників ринку, цей показник може скласти $8,1 млрд. Якщо ІТ-фахівці, які виїхали за кордон, втратять податкове резидентство в Україні, то приблизна експортна виручка може скласти близько $7,2–7,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні