Категорія
Новини
Дата

В уряді назвали Forbes кількість заброньованих військовозобов’язаних працівників. Інфографіка по галузях

1 хв читання

Близько 528 000 працівників українських компаній заброньовано від мобілізації до Збройних Сил. Про це йдеться у відповіді Кабміну на запит Forbes. 

Ключові факти:

  • Близько 528 000 осіб мають відстрочку від призову, повідомляють у пресслужбі Кабміну. З них 2176 осіб заброньовані за новим порядком, який уряд ухвалив 27 січня цього року. 
  • Найбільше заброньованих в енергетичній галузі – 163 000 осіб. Агропромисловий сектор (63 000 осіб), а ІТ-спеціалісти (11 000 осіб). 
  • З початку війни Мінекономіки прийняло 3510 наказів про бронювання військовозобов’язаних (із них 2661 чинний), повідомляють у пресслужбі Кабміну.
  • Розробляючи документ, уряд шукав баланс між потребою захистити країну та бажанням втримати економіку, розповідав в інтервʼю Forbes премʼєр-міністр Денис Шмигаль.  За його словами, документ вийшов збалансований та враховує побажання обох сторін. Наприклад, якщо раніше на підприємстві можна було забронювати 40% від штату, то зараз – до 50% від військовозобов’язаних працівників, пояснює Шмигаль. 
В уряді назвали Forbes кількість заброньованих військовозобов’язаних працівників. Інфографіка по галузях /Фото 1

Контекст: 

Станом на жовтень 2022-го Мінекономіки забронювало від мобілізації близько 700 000 осіб.

27 січня Кабінет міністрів затвердив нові правила бронювання працівників від мобілізації. Забронювати співробітників можуть компанії, які відповідають трьом із семи критеріїв: 

  • Підприємство є резидентом «Дія.City»
  • Мінімальна сума платежів на користь держави. Загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих і сплачених до державного та місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент €1,5 млн. 
  • Поріг валютного виторгу. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент €32 млн. 
  • Підприємства мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Перелік підприємств визначає Кабмін. 
  • Підприємства мають велике значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА «з урахуванням потреб громад». 
  • Відсутність заборгованості перед бюджетом зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).
  • Розмір середньої зарплати на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за звітний період.

Наприкінці грудня Міністерство економіки мало намір дозволити виїжджати у закордонні відрядження всім чоловікам призовного віку, які отримали бронювання від військового призову. Проте, у чинному порядку такої опції не передбачено. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні