Попит на преміальні смартфони в Україні вийшов на довоєнний рівень. Що кажуть ритейлери про тенденції на ринку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Попит на преміальні смартфони в Україні вийшов на довоєнний рівень. Що кажуть ритейлери про тенденції на ринку

Getty Images

Українці повертаються до звичних умов споживання. Найбільші українські продавці техніки констатують, що попит на преміальні смартфони серед українців досяг довоєнного рівня. Про тенденції на ринку Forbes запитав у ритейлерів – «Цитрус», Rozetka, «Фокстрот» та «Алло».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інтерес до преміальних смартфонів в Україні очікувано впав на початку великої війни. «Але десь за пів року ситуація трохи стабілізувалася, а за рік попит досяг рівня 2021 року», – зазначив CEO «Цитрус» Вадим Лисюк. «Багато людей пристосувалися до нових умов, пов’язаних з війною, та повернулися до звичного споживання», – додав він. 
  • Влітку 2023-го динаміка попиту на преміальні смартфони порівняно з 2022 роком збільшилася на 12%, каже менеджер відділу «Смартфони, аксесуари та аудіо» мережі «Алло» Євген Валєр. За неповний 2023 рік мережа продала майже стільки ж iPhone, що й роком раніше.
  • Схожа статистика в Rozetka – продажі дорогих гаджетів пішли угору вже на початку 2023-го. З виходом 15-го iPhone частка преміальних смартфонів повернеться на рівень довоєнного 2021 року, вважає керівник напряму «Електроніка» Rozetka Олександр Гайворонський. До кінця 2023-го у грошовому виразі вони займатимуть 35-37% ринку, озвучує внутрішню аналітику маркетинг-директор «Фокстроту» Олег Нікольський.
  • Попит на продукцію Apple в Rozetka досить стабільний, каже Гайворонський. Щороку Rozetka продає понад 10 000 iPhone. Для порівняння, продажі «Цитрус» у рази більше – 116 000 штук із початку з 2021-го і до серпня 2023-го.
  • Попри це в першій п’ятірці продажів маркетплейсу Владислава та Ірини Чечоткіних – Xiaomi, Samsung та Motorola на Android. У 2021-му та 2022-му перше місце посів Xiaomi Redmi 9A вартістю до 4000 грн.
  • Влітку 2023-го серед лідерів – гаджети цінового сегмента 5000-10 000 та бюджетні моделі до 5000 грн, каже Валєр із «Алло». Техніка Apple – на п’ятому місці.

Контекст

Через російсько-українську війну у 2022 році ритейлери техніки й електроніки зазнали важкого удару. У «Фокстрота» в Гостомелі згорів склад, знищено техніки на 600 млн грн, а у Eldorado деякі склади на сході України розграбували. 

Під кінець року ритейлери сильно постраждали від блекаутів, після бомбардувань російською армією у магазинів упали продажі. У дні відключень електрики плани були суттєво недовиконані, розповідав комерційний директор Іван Павлік із Comfy.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, у 2022 році в Україні продажі смартфонів упали майже на третину. Цих гаджетів за рік продали 3,3 млн штук, що на 32% менше, ніж у попередньому році. Грошовий обсяг ринку зменшився на 11,4%, до 29,9 млрд грн. 

Зокрема, цінники на смартфони, в середньому, збільшилися на 30% у порівнянні з минулим роком, на кнопкові телефони на 24%, зазначають у «Фокстрот» та Eldorado. 

При цьому кожен п’ятий куплений смартфон у «Фокстрот» – преміум-класу, тобто коштує понад 20 000 грн. Зокрема, збільшилися продажі смартфонів Apple, зазначає начальник відділу персональної електроніки Eldorado Роман Івашкевич.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні