Попит на iPhone відновився. Прибуток Apple перевершив очікування, попри зниження доходу другий квартал поспіль /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Попит на iPhone відновився. Прибуток Apple перевершив очікування, попри зниження доходу другий квартал поспіль

Shutterstock

Продажі iPhone компанії Apple Inc. виросли в минулому кварталі, що допомогло компанії перевершити оцінки прибутку та пережити загальногалузевий спад, який вдарив здебільшого по її лінійці продуктів, пише Bloomberg. Загальний квартальний дохід склав $94,8 млрд, перевищивши прогноз аналітиків у $92,6 млрд. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фінрезультати свідчать про те, що Apple починає відновлюватися після спаду, який вразив індустрію компʼютерів і індустрію смартфонів.
  • Продажі Apple у Китаї – слабкому місці для інших технологічних компаній – також виявилися трохи кращими, ніж прогнозували аналітики.
  • Apple очікувано оголосила про плани викупу акцій на $90 млрд – так само, як і минулого року. Акції зросли на 2% наприкінці торгів після публікації звіту, які закрилися на рівні $165,79.
  • Apple отримала $51,3 млрд продажів від iPhone – свого флагманського продукту – у другому кварталі, перевищивши прогнози аналітиків у $49 млрд. За словами головного виконавчого директора Тіма Кука, це лише на 1,5% більше, ніж рік тому, але рекордний показник для кварталу. Збільшення відбулося «попри складну макроекономічну ситуацію», йдеться у заяві.
  • Виручка iPad впала на 13% до $6,67 млрд, що приблизно відповідає оцінкам у $6,7 млрд. 
  • Аналогічно виручка підрозділу Mac впала на 31%, до $7,17 млрд, при прогнозі у $7,7 млрд. 
  • За даними Financial Times, загальний дохід упав на 2,5% у річному обчисленні, до $94,8 млрд за перший квартал, через різке зниження продажів Mac і iPad, а чистий прибуток знизився на 3,4%, до $24,2 млрд. За даними Refinitiv, аналітики прогнозували дохід у розмірі $93 млрд і чистий прибуток – $22,6 млрд.
  • Компанія досягла успіху на ринках, що розвиваються, сказав Кук, вказавши на рекордні квартальні продажі в Мексиці, Індонезії, Філіппінах, Саудівській Аравії, Туреччині та Обʼєднаних Арабських Еміратах. За його словами, загальний обсяг продажів компанії збільшився б, якби валюти залишалися незмінними.
  • Для Apple та інших американських компаній із глобальною присутністю сильний долар знизив вартість доходів, одержуваних в інших частинах світу.

Контекст

Продаж смартфонів у Китаї пережив рекордне падіння у 2022 році, впавши на 13% до найнижчого рівня за десятиліття, оскільки заходи боротьби з COVID та уповільнення економіки підірвали попит споживачів, пише Reuters із посиланням на дані дослідницьких фірм. Загальна кількість відвантажених пристроїв становила 286 млн порівняно з 329 млн у попередньому році. Це був найнижчий обсяг продажів із 2013 року, і вперше з того часу річний обсяг продажів упав нижче 300 млн, йшлося у звіті IDC.

Світові поставки смартфонів знизилися на 14,6% у річному обчисленні, до 268,6 млн одиниць у першому кварталі, згідно з даними International Data Corporation (IDC). Спад триває вже сьомий квартал поспіль, оскільки ринок продовжує боротися з млявим попитом, інфляцією та макроекономічною невизначеністю. 

Майже всі регіони зазнали двозначного зниження в першому кварталі. У Китаї спостерігалося падіння майже на 12%. Споживачі віддають перевагу подорожам та розвагам, а не купівлі смартфонів. Розвинені ринки, такі як США та Західна Європа, показали кращі результати, ніж інші, зі зниженням на 11,5% та 9,4% відповідно. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні