Категорія
Новини
Дата

Ринок смартфонів під час великої війни впав на третину, кнопкових мобільних – на понад 42%

1 хв читання

У 2022 році в Україні продажі смартфонів упали майже на третину, кнопкових мобільних – на 42,2%, повідомили Forbes у дослідницькій компанії GfK Ukraine.

Ключові факти

  • У 2022 році в Україні продали 657 000 мобільних кнопкових телефонів, що на 42,2% менше ніж за попередній рік. У грошовому вимірі ринок просів скромніше – на 28%, та досяг 528 млн грн, підрахували в GfK Ukraine.
  • Зі смартфонами ситуація краща. В Україні в 2022 році цих приладів продали 3,3 млн штук, що на 32% менше, ніж у минулому році. Грошовий обсяг ринку зменшився на 11,4%, до 29,9 млрд грн. 
  • Скорочення продажів кнопкових телефонів – в Україні давній тренд, каже керівник відділу партнерства з ритейлерами GfK Ukraine Андрій Осадчий. Що стосується смартфонів, то їх купували менше, в основному, через загальне подорожчання імпортної техніки, каже комерційний директор мережі «Фокстрот» В’ячеслав Склонний. 
  • Зокрема, цінники на смартфони, в середньому, збільшилися на 30% у порівнянні з минулим роком, на кнопкові телефони на 24%, зазначають у «Фокстрот» та Eldorado. 
  • При цьому кожен п’ятий куплений смартфон у «Фокстрот» – преміум-класу, тобто коштує понад 20 000 грн. Зокрема, збільшилися продажі смартфонів Apple, зазначає начальник відділу персональної електроніки Eldorado Роман Івашкевич.
  • Значне зростання продажів смартфонів відбулося на новорічно-різдвяні свята 2022–2023-го. Склонний із «Фокстрот» зазначає, що в його мережі за цей період споживачі купували в 2,5 раза більше смартфонів, ніж у звичайні дні. 

Контекст

Через російсько-українську війну у 2022 році ритейлери техніки й електроніки зазнали важкого удару. У «Фокстрота» в Гостомелі згорів склад, знищено техніки на 600 млн грн, а у Eldorado деякі склади на сході України розграбували. 

Під кінець року ритейлери сильно постраждали від блекаутів, після бомбардувань російською армією у магазинів упали продажі. У дні відключень електрики плани були суттєво недовиконані, розповідав комерційний директор Іван Павлік із Comfy.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні