Категорія
Новини
Дата

Порошенка не арештували. Печерський суд відпустив його під особисте зобов'язання (Оновлено)

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід пʼятому президенту України Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На засіданні 19 січня суд вирішив обрати для Петра Порошенка «особисте зобовʼязання».
  • Порошенко повинен здати паспорти для виїзду за кордон, не залишати Київ чи Київську область без дозволу слідчого, прокурора або суду, зʼявлятися на виклик слідчого, прокурора або суду.
  • Оновлено. ДБР вважає, що особисте зобов’язання не забезпечить належної поведінки Порошенка, а тому «у сторони обвинувачення є всі підстави для його апеляційного оскарження».
  • Прокурори просили для Порошенка арешт на два місяці з альтернативою внесення 1 млрд грн застави. Також вони просили накласти на лідера ЄС зобовʼязання прибувати до слідчого та суду, не виїжджати з Києва без дозволу, здати паспорт для виїзду за кордон та носити електронний браслет.
  • Серед ризиків сторона звинувачення називала те, що підозрюваний може тиснути на свідків, перешкоджати слідству та приховувати докази. Збитками прокуратури вважають оплату за вугілля з окупованого Донбасу.
  • Захист Порошенка заявляв про незаконне переслідування клієнта та політичні мотиви звинувачень. Адвокати просили суд не призначати жодного запобіжного заходу.

Контекст

В грудні Порошенку підписали підозру у держзраді. СБУ та Офіс генпрокурора вважають, що пʼятий президент України брав участь у схемі голови політради партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Нібито Порошенко допоміг зірвати постачання вугілля з ПАР, щоб натомість в Україну поставлялося вугілля, яке видобувається на окупованій частині Донбасу.

6 січня Печерський суд заарештував майно Порошенка. Серед заарештованих активів: квартири у Києві та Вінниці, будинок у Козині, земельні ділянки, акції приватних компаній та інше.

17 січня Порошенко повернувся в Україну і одразу ж приїхав на засідання Печерського суду, де йому обирали запобіжний захід. Після п’яти годин у дорадчій кімнаті суддя Олексій Соколов переніс оголошення рішення на 19 грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні