Категорія
Новини
Дата

Пошкодження «Північного потоку»: НАТО каже про саботаж, ЄС посилить захист енергетичної інфраструктури

Витоки з газопроводів «Північний потік» є актами саботажу, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Reuters. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель теж заявив, що «Північний потік» пошкодили навмисно, і пообіцяв відповідь блоку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Генсек НАТО Столтенберг повідомив, що обговорив із міністром оборони Данії питання захисту критично важливої інфраструктури в країнах Альянсу.
  • «Пошкодження «Північного потоку – 1 і 2» не є випадковим збігом і вплинуло на всіх нас. Уся наявна інформація свідчить про те, що витоки є результатом навмисних дій», – написав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
  • Він наголосив, що навмисне пошкодження європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним і «на нього обіцяють дати рішучу спільну відповідь».
  • Він додав, що блок посилить захист своєї енергетичної інфраструктури після інцидентів, пише Reuters
  • Перед цим голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пояснила витоки актами саботажу і пообіцяла жорстку відповідь.
  • «Будь-яке навмисне порушення активної європейської енергетичної інфраструктури є неприйнятним і призведе до максимально жорсткої відповіді», – написала вона.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік наразі зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

У компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

Норвезький нафтогазовий регулятор повідомив у понеділок, що невідомі безпілотники були помічені поруч із його морськими установками, закликавши «підвищену пильність усіх операторів та власників суден».

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. Але «Газпром» у кілька етапів скоротив постачання цим маршрутом, починаючи з червня, пославшись на технічні проблеми з обладнанням, а потім повністю припинив поставки. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доправив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

SVT повідомляє, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані у тих самих координатах, де сталися витоки.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський союз більше не залежать від цих постачань. 

Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати майже на 40% більше скрапленого природного газу, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні