Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Європа готова пройти зиму без російського газу – Bloomberg

2 хв читання

Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Фото Колаж Анна Наконечна

Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Незважаючи на падіння попиту через вищі ціни на енергоносії, цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах із 1 жовтня, йдеться в аналітичному звіті Bloomberg NEF.

Ключові факти

  • За даними BloombergNEF, попередні закупівлі скрапленого природного газу в Європі означають, що цієї зими вона матиме достатньо палива для вироблення електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії.
  • Щоб отримати додаткове паливо, європейським покупцям необхідно буде придбати на спотовому ринку СПГ на 90% більше, ніж вони отримали за довгостроковими контрактами, що посилить конкуренцію з Азією. Це підтримає світові ціни на газ, які різко зросли з того часу, як Європа прагнула зменшити свою залежність від Росії.
  • «Підвищені спотові ціни на СПГ зберігатимуться, оскільки Європі необхідно підтримувати всі доступні поставки СПГ, залишаючи дуже мало для Азії», – йдеться в повідомленні BNEF. Китай і азійські ринки, що розвиваються, ймовірно, побачать зниження імпорту.
  • Згідно з основним сценарієм BNEF, який передбачає, що погодні умови відповідають середньому показнику за останні 10 років, за відсутності постачання російського газу, очікується, що Європа імпортує 40 млн т СПГ цієї зими і трохи більше влітку для поповнення запасів. Це залишить 12 млн т спотового обсягу для Азії.
  • Проте, згідно зі звітом, холодна зима в Північній Азії може забрати 5,6 млн т у Європи, насамперед для задоволення попиту Японії, а наступне спекотне літо призведе до збільшення цієї кількості до 6,9 млн протягом наступних 12 місяців. Цей сценарій, мабуть, призведе до посилення цінової конкуренції.
  • Тим часом більше російського СПГ надходитиме до Китаю, попит на який взимку, як очікується, впаде на 16% порівняно з минулим роком. 

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня і після цього постачання не повновлювали.

За першу половину вересня «Газпром» експортував 173 млн кубометрів газу на добу до країн за межами колишнього Радянського Союзу, що на 22% менше, ніж у серпні. З початку року поставки основним закордонним клієнтам компанії досягли 84,8 млрд кубометрів, скоротившись у порівнянні з минулим роком майже на 39%.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні