Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Європа готова пройти зиму без російського газу – Bloomberg

Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Фото Колаж Анна Наконечна

Цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Незважаючи на падіння попиту через вищі ціни на енергоносії, цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах із 1 жовтня, йдеться в аналітичному звіті Bloomberg NEF.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними BloombergNEF, попередні закупівлі скрапленого природного газу в Європі означають, що цієї зими вона матиме достатньо палива для вироблення електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії.
  • Щоб отримати додаткове паливо, європейським покупцям необхідно буде придбати на спотовому ринку СПГ на 90% більше, ніж вони отримали за довгостроковими контрактами, що посилить конкуренцію з Азією. Це підтримає світові ціни на газ, які різко зросли з того часу, як Європа прагнула зменшити свою залежність від Росії.
  • «Підвищені спотові ціни на СПГ зберігатимуться, оскільки Європі необхідно підтримувати всі доступні поставки СПГ, залишаючи дуже мало для Азії», – йдеться в повідомленні BNEF. Китай і азійські ринки, що розвиваються, ймовірно, побачать зниження імпорту.
  • Згідно з основним сценарієм BNEF, який передбачає, що погодні умови відповідають середньому показнику за останні 10 років, за відсутності постачання російського газу, очікується, що Європа імпортує 40 млн т СПГ цієї зими і трохи більше влітку для поповнення запасів. Це залишить 12 млн т спотового обсягу для Азії.
  • Проте, згідно зі звітом, холодна зима в Північній Азії може забрати 5,6 млн т у Європи, насамперед для задоволення попиту Японії, а наступне спекотне літо призведе до збільшення цієї кількості до 6,9 млн протягом наступних 12 місяців. Цей сценарій, мабуть, призведе до посилення цінової конкуренції.
  • Тим часом більше російського СПГ надходитиме до Китаю, попит на який взимку, як очікується, впаде на 16% порівняно з минулим роком. 

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня і після цього постачання не повновлювали.

За першу половину вересня «Газпром» експортував 173 млн кубометрів газу на добу до країн за межами колишнього Радянського Союзу, що на 22% менше, ніж у серпні. З початку року поставки основним закордонним клієнтам компанії досягли 84,8 млрд кубометрів, скоротившись у порівнянні з минулим роком майже на 39%.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні