Категорія
Новини
Дата

Польща надасть Україні додаткові Leopard 2 цього тижня і готова створити центр техобслуговування танків

Польща готова створити хаб для обслуговування бойових танків Leopard, які вирушають до України, заявив міністр оборони Маріуш Блащак, пише Bloomberg. Також за його словами, цього тижня Польща поставить Україні ще 10 бойових танків Leopard 2A4 після передачі перших чотирьох одиниць 24 лютого.

Leopard 2 /Getty Images

Leopard 2 Фото Getty Images

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Блащак очікує, що його німецький колега Борис Пісторіус переконає промисловість країни постачати запасні частини для старих танків Leopard, які Польща зобовʼязалася поставити Україні. Відсутність запчастин викликала суперечки між урядами у Варшаві та Берліні.
  • «Основна проблема – брак запасних частин, – сказав Блащак журналістам у Варшаві перед вильотом до Стокгольма на неформальну зустріч міністрів оборони Європейського Союзу. – Сподіваюся на прорив».

Контекст

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Згодом уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, які хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Європейські союзники обговорювали спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин. 

Наприкінці січня премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтервʼю канадському каналу CTV News заявив, що Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2. Він нагадав, що Польща була першою країною, яка постачала в Україну танки й передала 250 одиниць.

24 лютого премʼєр-міністр Денис Шмигаль показав світлини з першими танками Leopard 2, які Україні передала Польща. 

27 лютого РАР із посиланням на міністра канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхала Дворчика повідомило, що Польща має намір передати Україні ще 10 Leopard 2 та 60 модернізованих танків Т-72 і PT-91 Twardy упродовж кількох тижнів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні