Категорія
Новини
Дата

Посли G7 застерегли владу України від саботажу перезавантаження БЕБ

Посли держав G7 застерегли українську владу від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду. Про це йдеться у листі, який є у Forbes Ukraine.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Лист адресований голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, премʼєру Денису Шмигалю, голові Офісу президента Андрію Єрмаку, урядовцям і народним депутатам із правоохоронного та податкового комітетів.

Посли G7 заявили, що реформа БЕБ повинна містити чотири ключові положення:

  1. Відкритий і прозорий конкурс на посаду нового очільника БЕБ.
  2. Незалежний аудит діяльності БЕБ через рік і три роки після призначення нового директора бюро.
  3. Можливість звільнення директора БЕБ на підставі висновків аудиту й неможливість звільнення рішенням Кабміну на підставі незадовільних результатів роботи.
  4. Переатестація працівників БЕБ і призначення нових за прозорою та врегульованою законом процедурою.

Цитата

«Наголошуємо, що ухвалення будь-якого законопроєкту без цих елементів негативно вплине на фіскальну стабільність країни та виконання умов програми МВФ і європейської інтеграції. Крім того, ми наполегливо рекомендуємо не включати в закон про БЕБ будь-які положення, які підривають незалежність інших інституцій», – йдеться у листі.

Контекст

Сьогодні, 21 лютого, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу БЕБ, попри позицію та домовленості влади з бізнесом. Представники бізнесу раніше розкритикували цей законопроєкт та підтримали альтернативний – №10439-2.

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) раніше висловила сподівання, що «голос бізнесу буде почуто і підтримано законопроєкт №10439-2». EBA вважає, що він зможе реально провести реформування БЕБ.

Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.

Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження та врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій. «Маніфест 42» вважатиме такі дії «прямим і грубим порушенням принципів діалогу держави та бізнесу, про які було домовлено», – йдеться у заяві від 1 лютого.

Під час підсумкової конференції наприкінці минулого року питання про перезавантаження БЕБ на особистий контроль взяв і президент Володимир Зеленський. «Перевірю, чому він (законопроєкт – Forbes) досі не проголосований», – обіцяв він.

Процес прискорився після суспільного резонансу, викликаного арештом бізнесмена Ігоря Мазепи, цьому передували часті скарги підприємців на тиск силовиків. Одна з вимог – зменшити кількість правоохоронних органів, які можуть розслідувати справи, дотичні до бізнесу.

Перезавантаження БЕБ є одним із зобовʼязань, які Україна взяла на себе в межах домовленостей з МВФ. До цієї реформи привʼязана й підтримка ЄС. 

У чому проблема та як зрештою відбуватиметься перебудова БЕБ, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні