Ігор Мазепа /Сергій Пірієв для Forbes Ukraine
Категорія
Гроші
Дата

«Кількість арештів набуває дуже загрозливих масштабів». Що бізнес-спільнота думає про затримання Ігоря Мазепи

Ігор Мазепа Фото Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Forbes зібрав публічну позицію українських підприємців і бізнес-асоціацій щодо «справи Мазепи». Вчора засновника інвесткомпанії Concorde Capital затримали. Його звинувачують у неправомірному отриманні землі під будівництво котеджного містечка Goodlife у 2013 році. Загальний наратив – дії силовиків (ДБР) неадекватні правопорушенню, в якому підозрюють Мазепу. А «війна» силовиків із бізнесом руйнує економіку й інвестклімат та несе загрозу нацбезпеці

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Гороховський Олег, співзасновник monobank, підприємець 2023 року за версією Forbes  

Мене дуже непокоїть ситуація, яка виникає навколо бізнесу в Україні, зокрема щодо Concord Capital, і заходи, які вживаються правоохоронними органами, є вкрай запобіжними та надто надмірними.

Зокрема, звертаю увагу на наступне:

1. Затримано бізнесмена Ігоря Мазепу з боку ДБР, натомість жодної інформації в ЗМІ про затримання по цій справі чиновника або працівника правоохоронних органів, тоді як ДБР розслідує кримінальні правопорушення з особливими субʼєктами.

2. Виникає безліч питань, чому Ігоря Мазепу, який веде відкритий спосіб життя, постійно знаходиться на виду, просто затримують замість виклику в правоохоронні органи для здійснення всіх необхідних процесуальних дій?

3. ЗМІ пишуть про події 10-річної давності, натомість, за інформацією Concord Capital, обшуки в компанії пройшли з масовими порушеннями та вилученням документів щодо господарської діяльності за останній період та щодо питань, які не стосуються кримінального провадження!

Ми розбудовуємо правову державу, розумію, що йдуть розслідування, але ж при цьому мають бути дотримані норми доцільності та співмірного втручання як у господарську діяльність, так і в права людини.

Такі методи знищують бізнес – бізнес не може і не повинен працювати в страху, інакше в країні не буде бізнесу. Про бізнес-клімат та прихід інвестицій за таких умов і мови бути не може, на жаль.

Спілка українських підприємців

Спілка занепокоєна ситуацією, яка виникає навколо бізнесу в Україні! Зокрема, щодо Concord Capital і заходів, які вживаються правоохоронними органами і є вкрай запобіжними та надто надмірними.

Зокрема, Спілка звертає увагу на наступне:

1. Затримано бізнесмена Iгоря Мазепу з боку ДБР, натомість жодної інформації в ЗМІ про затримання по цій справі чиновника або працівника правоохоронних органів, тоді як ДБР розслідує кримінальні правопорушення з особливими субʼєктами.

2. Виникає безліч питань у бізнес-спільноти, чому Iгоря Мазепу, який веде відкритий спосіб життя, постійно знаходиться на виду, – просто затримують, замість виклику в правоохоронні органи для здійснення всіх необхідних процесуальних дій?

3. ЗМІ пишуть про події 10-річної давності, натомість, за інформацією Concorde Capital, обшуки в компанії пройшли з масовими порушеннями та вилученням документів щодо господарської діяльності за останній період та щодо питань, які не стосуються кримінального провадження!

Ми розбудовуємо правову державу, розуміємо, що йдуть розслідування, але ж під час здійснення розслідування мають бути дотримані норми доцільності та співмірного втручання як в господарську діяльність, так і в права людини.

Василь Даниляк, гендиректор ОККО 

Затримання Ігоря Мазепи співробітниками ДБР в рамках «розслідування справи 2013 року» – це дуже поганий сигнал усьому бізнесу в Україні.

Ігоря як інвестбанкіра, бізнесмена і товариша знаю з 2004 року. Він ніколи не заробляв гроші на «державі» чи на «державному». Всі гроші заробляв завдяки розуму, працездатності і креативності. Завдяки інвестиціям у різні, не завжди прості бізнес-проєкти в Україні, де сьогодні працюють тисячі людей.

Таке відношення держави до нормальних бізнесменів, які сплачують великі податкові надходження до бюджету воюючої України, є неприпустимим і підриває національну економіку, а значить, і безпеку нашої держави.

Олександр Конотопський, засновник і голова наглядової ради Ajax Systems

Кожного дня саджають підприємців та заводять безліч кримінальних справ. Проти людей, які побудували цю країну. Що інвестували свої гроші, талант та час. І що продовжували будувати попри військові ризики. Виглядає як організована диверсія проти економіки країни. 

Вчора ми отримали ще один кейс. Закрити інвестбанкіра Ігоря Мазепу за звинуваченнями у земельному кейсі 2013-го, без санкції суду, без адвокатів (там безліч абсурдних деталей). Який їхав у Давос. Ідеально, щоб повністю закрити двері великим інвесторам в Україну. 

Це рішення силових структур може бути найдорожчим рішенням для української економіки й української держави.

Втратити інвестиційне майбутнє, бо хтось дуже хотів землю під Києвом? 

Володимир Многолєтній, співзасновник та СЕО Genesis

Ігоря Мазепу особисто добре знаю. Напевно, майже кожен хоча б раз був у Shelest, який він побудував. Concorde Capital привів цілу низку міжнародних інвесторів до України й побудував тут низку бізнесів. Його знають і про нього добре відгукуються практично всі підприємці, яких я знаю.

Учора його затримали. Мабуть, арешт. Пропонується застава в 700 млн грн за нього, 500 млн грн – за брата.

Ось уже два роки війни. Я не бачив узагалі жодного таємничого «закордонного інвестора», готового вкладатися в Україну. Основні інвестори й творці нових робочих місць у країні – це український бізнес. 

Переконаний, що той самий український бізнес й інвестуватиме (або не інвестуватиме) в країну наступні 10 років, і саме від загальної позиції українського бізнесу залежить те, в якій країні ми будемо жити за 10 років.

Кожна така справа – ще один крок до погіршення підприємницького й інвестиційного клімату. А ще – зникнення й так невеликого прошарку людей, які створюють робочі місця, платять податки, і на яких припадатиме відновлення країни на багато років уперед.

P.S. Про цю історію вже написав Bloomberg і більшість великих ЗМІ в Україні. Її абсолютно точно обговорюють усі бізнесмени, кого я знаю. А це якраз ті, чиї компанії вкладають і чиї компанії створюють ті ж робочі місця. Погано все це.

Олександр Деркач, співвласник холдингу «Молочний Альянс»

Ігоря знаю давно. Хоча ніколи не мав з ним бізнес-стосунків. Конкуруємо навіть із ним в одному досить великому бізнесі. Зустрічались час від часу. Говорили. Про бізнес, про життя. Можливо, він не такий еталонно «білий і пухнастий», яким би його хотів бачити еталонний українець. 

А хто в нас еталонний? Мазепа – публічна людина, відомий бізнесмен, живе відкрито і нікуди не ховається. Коли його затримують тільки тому, що «виникають питання» по землі щодо обʼєкта, який він побудував 11 років тому, то мимоволі виникають питання до тих, у кого виникають ці питання.

Євген Черняк, засновник холдингу Global Spirit 

Затримано українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу. NV зазначає, що проводяться обшуки в офісі Concorde Capital, а справа пов’язана з отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміумкласу Goodlife Park у Вишгородському районі на Київщині. Увага – збудованого у 2013 році.

Правоохоронна система зірвала всі запобіжники. Підприємці, журналісти-розслідувачі, волонтери – всі під ударом!

Ігор – україноцентричний підприємець, який маючи можливість інвестувати в різні ринки, завжди віддавав пріоритет українським інвестиціям. Він дуже багато допомагав донатами, волонтерськими проєктами, робив це без піару, а просто тому, що Україна – його Батьківщина.

Зараз у справі зʼявиться «російський слід», з високим ступенем ймовірності. В усіх реально працюючих бізнесів «маски-шоу», кримінальні справи, підозри й затримання. І, звичайно, всі добре працюючі бізнеси – «посібники Кремля», просто щоб тяжкість статті була максимальною і була можливість заарештовувати людей та зробити з них заручників.

Про які інвестиції може йтися, коли тилові «щури» сприймають війну як джерело особистого збагачення?

Навіщо ви знищуєте своїх, патріотичних підприємців?

Всеволод Кожемяко, засновник і генеральний директор агропромислової Групи «Агротрейд», командир добровольчого підрозділу «Хартія»

Очевидно, що затримання Ігоря Мазепи по старій земельній справі має або корупційне, або політичне підґрунтя. Перекладаю на сучасну мову: щось не те сказав (міг), когось не того підтримав (мало вірогідно), або просто відмовився платити на вимогу правоохоронного рекету (скоріш за все). В будь-якому випадку, нічого спільного з правосуддям або справедливістю.

Мабуть, трошки різкувато сформулював, і треба було написати про «поганий сигнал для бізнесу», але просто вже «за***ло це бл**ство». Пробачте.

Федерація роботодавців України

Спроби тиску на роботодавців, інвесторів та платників податків – неприпустимі! Офіційна заява Федерації роботодавців України

Сьогодні, коли надважливим є збереження кожного робочого місця та кожної гривні податків, кожен донат на підтримку ЗСУ, ФРУ вважає неприпустимим блокування підприємств та їхньої господарської діяльності.

У Федерації роботодавців України вкрай обурені фактом неправомірного тиску силовиків на засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу та її співробітників.

Учора Ігоря Мазепу було затримано слідчими ДБР на українсько-польському кордоні (пункт пропуску «Шегині»), попри те що, як і в інших подібних випадках, пов’язаних із волонтерською та інвестиційною діяльністю, він завчасно попередив про перетин кордону правоохоронні органи.

Одночасно силовики силоміць увірвалися у компанію Concorde Capital, вибивши двері бізнес-центру для проведення обшуку, який тривав до пізнього вечора.

Обшук проводився без відповідної ухвали суду, було вилучено документи, які пов‘язані з усіма напрямками бізнес-активності Ігоря Мазепи.

Також було вилучено особисті речі співробітників, які працюють в інших проєктах.

Окремо зазначимо, що обшуки було проведено без допуску до них адвоката, хоча останній прибув на місце події. Такі дії правоохоронців є порушенням відповідних процесуальних норм, що може свідчити про замовний характер слідчих дій.

Як вдалося з’ясувати адвокатам, слідчі дії проводилися в межах досудового розслідування в кримінальному провадженні, зокрема, щодо придбання права на земельну ділянку на Київщині, на якій ще у 2013 році було зведено котеджні містечка.

Тому у ФРУ схильні вважати, що насправді відбувається факт вкрай незрозумілих дій слідчих ДБР стосовно вітчизняного інвестора, який активно виступає проти тиску правоохоронних органів на бізнес, є одним зі співзасновників громадської ініціативи «Маніфест 42».

Найближчим часом ФРУ звернеться до президента України, генерального прокурора, Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів із вимогою дати оцінку діям силовиків.

Володимир Бородянський, ексголова Starlight Media і колишній міністр культури 

У нас екзистенційна загроза, а ефективних та знаючих людей затримують за події 11-річної давнини. Це сигнал ще й тим, хто зараз бере на себе відповідальність.

Олександр Соколовський, засновник компанії «Текстиль-Контакт»

Про затримання Ігоря Мазепи, його брата та обшуки в офісі Concorde Capital щодо земельної справи 2013 року. Залишилось з‘ясувати: чи то система пішла «в рознос», ніякої вертикалі влади вже нема і кожен діє як в останній день та на свій розсуд? Чи то вже така державна політика?

Якщо останнє, це зовсім прикро. Бо вони, схоже, не усвідомлюють, що допомога західних партнерів колись закінчиться або суттєво зменшиться. А без приватних інвестицій (як зовнішніх, так і внутрішніх) не буде економіки. А не буде економіки – не буде й податків. Не буде податків – нам кінець, тіньова економіка не витягне державу та її оборону.

Не кожна інвестиція упирається в земельні питання. Але оренда землі, землекористування, цільове призначення, викуп земельних ділянок, реєстри та інше. На жаль, історично сама корумпована державна галузь, де уся вертикаль заробляє на непрозорості, ускладненості процедур та ручним режимом прийняття рішень. 

І потенційним інвесторам прозвучав сигнал: кожне таке рішення може створити в майбутньому проблему без строку давнини. Бо щодо земельних питань завжди буде до чого причепитися, порушити карну справу, а далі (не намагаючись навіть довести провину в суді!) доїти тих, хто встиг щось там збудувати, не чіпаючи тих, хто цю землю їм оформлював.

І «кейс Мазепи», на жаль, буде показовим.

Закони вже не працюють? І вже не треба доводити провину підозрюваного в суді, а простіше взяти заручників і змусити підприємців домовлятися? Або відібрати бізнес у тих незручних бізнесменів, які не підуть на домовленості?

Але не забувайте, що ринок капіталу простягається далеко за межі України. І «нагнувши» одного, ви лишите сотні інших. А за кожним таким потужним інвестором, як Мазепа, не тільки податки, а ще й донати на ЗСУ, волонтерські проєкти, робочі місця, імідж країни у світі!

Невже комусь не видно, що ця чергова історія не має нічого спільного з правосуддям або справедливістю? І хто ж тепер наступний?

Юрій Зозуля, власник X-Park

Арешт Мазепи та обшуки в Concorde Capital без ухвали суду – це верх свавілля тилових силовиків. Інвесторам Dragon Capital приготуватися, ваше сусіднє котеджне містечко Riviera Village теж симпатичне і може стати наступним. Схоже усіх ініціаторів «Маніфест 42» хочуть «переклацати» по черзі, час включати формулу захисту «напад на одного дорівнює нападу на всіх».

Але є ще погана новина. Майдану на захист підприємців не буде. Поговорив із громадськими активістами – ніхто не вважає за потрібне вступатися за бізнесмена-інвестора. Не та емпатія, на таку «несправедливість» немає громадського запиту. Вони сприймають так: що це в одного «бариги» відіжме котеджі інший провладний «барига». Їм до цього яке діло? Нехай самі розбираються. Більше населення радіє, коли арештовують прокурора, депутата чи чиновника.

На жаль, населення не розуміє, що це глобальний удар по інвестпривабливості України, усі інвестори світу бачать цей «беспредєл». Ніхто не вкладе ні копійки, і відновлення України не буде, якщо через 10 років за сфабрикованою справою (коли інвестор вклав сотні мільйонів інвестицій) причепляться до договору на землю і відберуть усе. 

Не буде ні розвитку економіки, ні роботи, ні нових проєктів, ні зарплат. Тоді населення почне скиглити, «чому до нас не йдуть інвестиції?», треба емігрувати «батрачить» за кордоном, там, де є інвестиції.

Федерація роботодавців України має обʼєднати підприємців. На жаль, тільки бізнесмени, згуртувавшись, зможуть усі разом зі своїми колективами протистояти цьому рейдерському свавіллю силовиків.

Заява громадського руху «Маніфест 42»

Громадський рух «Маніфест 42» закликає всі бізнесобʼєднання України до рішучого спротиву свавіллю тилових силовиків, черговим проявом якого стало затримання підприємця Ігоря Мазепи. «Маски-шоу» в офісі підприємства цього разу відбулися навіть без судових рішень. А недопуск адвокатів до місць обшуку став новим рівнем нахабності та беззаконня дій перевертнів у погонах.

Численні звернення до президента України щодо безпрецедентної хвилі безперервних атак тилових силовиків на бізнес залишаються без належного реагування. Стаття 42 Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність, розтоптана на догоду корупціонерам, які засіли в силових структурах і грабують державу посеред війни. Гарант Конституції мовчить.

За цих умов в українських підприємців не залишається іншого виходу, як обʼєднання зусиль для організованого спротиву. Просимо бізнесобʼєднання України залучити всі наявні ресурси, щоб зупинити фактичну ліквідацію права на підприємницьку діяльність.

Вся країна знає про «кейс Пивоварського», після якого українські громадяни стали уникати роботи на державній службі. Тоді виявилося, що за абсолютно надуманими звинуваченнями можна посадити за ґрати будь-кого за рішення, прийняте на користь держави. Зараз на наших очах створюється «кейс Мазепи», після якого у мільйонів українців виникне питання, чи варто створювати легальний бізнес та вести чесну підприємницьку діяльність в Україні.

Без великих сподівань, але знову закликаємо президента Володимира Зеленського безпосередньо розібратися у проблемі свавілля тилових силовиків. Йдеться не просто про порушення Конституції, а про внутрішню загрозу національній безпеці держави.

Дмитро Олійник, голова ради Федерації роботодавців України

Про Давос, інвестиції та Мазепу. 19 січня завершується 54-й Всесвітній економічний форум. Його ключова тема – «Відновлення довіри». Для України надважливі питання – зброя та інвестиції. 

Вчора зброя була в офісі Concorde Capital. І залишилось запитання, чи прийдуть в Україну інвестиції, коли:

  • обшуки проводять без ухвали слідчого судді;
  • вилучають кошти та речі без рішення суду;
  • затримують власника котеджного містечка за старими кримінальними справами щодо виділення землі, без затримання держслужбовців, які цю землю виділяли (у разі, якщо порушення були);
  • питання стосується 2013 року та купівлі на ринку землі у 2020–2021 роках (тут говорять про злочинне угруповання, створене з метою легалізації доходів);
  • розмір збитків державі за версією ДБР – 7 млн грн, щось мені підказує – заставу буде помножено на 100.

Запитання до інвесторів? Хто інвестує в цих умовах? До речі, індустріальні парки теж у зоні ризику, там теж земля присутня.

Юрій Филюк, генеральний директор та ініціатор проєкту «Промприлад.Реновація», співзасновник платформи «Тепле Місто»

Тиск на бізнес в умовах війни збільшується. Це дуже погана тенденція. В цій ситуації не можна мовчати та стояти осторонь. Кожен воїн, кожен громадянин, кожен носій експертизи – на вагу золота. І так само кожне підприємство, що залишається в Україні і продовжує наповнювати податками державний бюджет, – на вагу золота.

Костянтин Єфименко, співзасновник компанії «Біофарма» 

Майже кожного дня ми дізнаємо про арешти або обшуки в провідних бізнесменів країни. У випадку з Ігорем Мазепою ситуація вкрай дивна, справа 2013 року розслідується з листопада 2023-го.

Питання виключно господарське, за яким легко отримати і документи, і пояснення від посадових осіб. Натомість ми маємо вибиті двері, обшуки й затримання на кордоні.

Такі ситуації набувають загрозливого характеру для країни. Для інвестиційного клімату нанесено ще один удар. Шкідливий і небезпечний.

Ігор Гуменний, засновник UBC Group

Арешт знакового підприємця (за справою десятирічної давності), публічної особи, члена СУП. Перед законом всі рівні, але чому не можна викликати рутинною повісткою? Якщо так силовикам подобається, то навіть через засоби масової інформації.

Знову «маски-шоу», виламані двері. 

Вадим Шекман, гендиректор медичної мережі «Добробут»

У зв’язку з тим, що зараз відбувається з Ігорем Мазепою, у мене питання. Якщо його та партнерів по бізнесу звинувачують у тому, що вони «із використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду», то чому заарештовують бізнесмена? А не держслужбовців, які нібито через схеми передали державну власність у приватну? Чому знову крайнім виявляється бізнес, а не корумповані держоргани?

Зараз на Заході приймається рішення — чи підтримувати далі Україну грошима та зброєю у війні проти росії. А тим часом у нас відбуваються агресивні медійні атаки на журналістів-розслідувачів, тиск на бізнес, арешти інвестиційних банкірів. Все це потрапляє у заголовки західних ЗМІ.

Ми робимо послугу тим, хто хоче сказати «Ні» Україні. І про яку інвестиційну привабливість України може йтися, коли фактично кожен український бізнесмен нині є під ударом, коли кримінальні справи шиються білими нитками — за «російський слід», за «злочини» 10-річної давнини.

Чи хочемо ми жити в країні, де головний принцип «своїм — все, ворогам — закон»?

Ростислав Вовк, співзасновник і CEO «Кормотех»

Кількість арештів набуває дуже загрозливих масштабів!

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні