Категорія
Новини
Дата

Постачання російської зброї до Індії зупинилися через побоювання санкцій США – Bloomberg

Російські постачання військових вантажів до Індії припинилися, оскільки країни намагаються знайти механізм оплати, який не порушує санкції США, пише Bloomberg. РФ є найбільшим постачальником Індії зброї, необхідної у прикордонних суперечках із Пакистаном і Китаєм.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наразі індійські платежі за зброю на суму понад $2 млрд застрягли приблизно на рік. Росіяни припинили кредит на $10 млрд на постачання запасних частин, також не були поставлені дві батареї протиракетної оборони С-400, повідомили джерела видання.
  • За словами офіційних осіб, Індія не може сплатити рахунок у доларах США через побоювання щодо вторинних санкцій, тоді як Росія, як і раніше, не бажає приймати рупії через волатильність обмінного курсу. 
  • Водночас Індія не хоче укладати угоду в російських рублях через побоювання, що не зможе купити достатньо валюти на відкритому ринку за справедливою ціною.
  • Уряд Індії запропонував Москві використовувати рупії від продажу зброї для інвестування в індійські боргові зобовʼязання та ринки капіталу, щоб уникнути накопичення рупій, але уряд РФ це не зацікавило.
  • Одним із можливих рішень було б використання євро та дирхамів – валют, які використовуються для оплати індійського імпорту російської нафти зі знижкою, сказав високопоставлений індійський урядовець. Але використання цих валют для оплати зброї може викликати більше уваги з боку США, а також збільшити витрати через несприятливий обмінний курс для Індії.

Контекст

Нині Індія експлуатує понад 250 винищувачів Су-30 МКІ російського виробництва, сім підводних човнів та понад 1200 танків Т-90 російського виробництва – всі вони перебуватимуть в експлуатації ще 10 років і потребують запчастин. Три з пʼяти систем протиракетної оборони С-400 вже поставлено.

Росія залишається найбільшим постачальником військової техніки до Індії, хоча за останні пʼять років закупівлі скоротилися на 19% через санкції та посилення конкуренції з боку інших країн-виробників.

Індія зберігає нейтральну позицію щодо війни, відмовляючись звинувачувати Росію у вторгненні, а за останній рік збільшила закупівлі російської нафти та планує розширити торгівлю. За даними Reuters, Росія десятиліттями була найбільшим постачальником військової техніки до Індії та четвертим за величиною ринком збуту індійської фармацевтичної продукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні