Експорт російської нафти відновився завдяки попиту з боку індійських НПЗ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Експорт російської нафти відновився завдяки попиту з боку індійських НПЗ

2 хв читання

Shutterstock

Індійські нафтопереробні заводи купують все більші обсяги російської нафти, що постачається з тихоокеанського узбережжя, пише Bloomberg. Тож за сім днів до 10 березня російські поставки відновили 40% втрат попередніх тижнів, збільшившись до 3,33 млн барелів на день. 

Ключові факти

  • На початку листопада Індія випередила Китай, ставши найбільшим покупцем російської морської нафти, і з того часу продовжує купувати більше, ніж її сусід. Дедалі більше нафти марки Pacific ESPO прямує до портів Індії після кількох місяців, протягом яких китайські НПЗ розкупили майже всі доступні партії.
  • Сукупний обсяг нафти на суднах, що прямують до Китаю та Індії, менші потоки до Туреччини та обсяги на судах, які ще не вказали кінцевий пункт призначення, за останні чотири тижні збільшився в середньому до 3,28 млн барелів на день, встановивши новий максимум.
  • Морський експорт сирої нафти з Росії до європейських країн залишався стабільним – на рівні 83 000 барелів на день до 10 березня, при цьому єдиним пунктом призначення була Болгарія. Ринок, який споживав понад 1,5 млн барелів на день, був майже повністю втрачений, і його замінили далекомагістральні напрямки в Азії, які набагато дорожчі та вимагають більше часу на обслуговування.
  • Сукупні потоки російської нафти зросли до 3,33 млн барелів на добу за тиждень до 10 березня. Падіння експорту з балтійських та арктичних терміналів було більш ніж компенсовано збільшенням потоків із Чорного моря та Тихого океану.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

За даними джерел в Держдепі США, Індія купує в Росії нафту за ціною, нижчою від «стелі». Закупівля нафти у Росії є постійною темою переговорів між США та Індією, тому що Вашингтон хоче позбавити РФ доходів, необхідних Москві для ведення війни проти України.

Дані Міжнародного енергетичного агентства свідчать, що в 2022 році Індія витіснила Європу як головний покупець російської нафти, що поставляється морем. Порівняно з періодом до 24 лютого Індія збільшила імпорт російської нафти в 16 разів. Майже третину нафтового імпорту Індії посідає сировина з РФ.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Влада Індії вирішила не порушувати антиросійські санкції, зокрема щодо обмеження цін на російську нафту на рівні $60, пише Bloomberg з посиланням на джерела. За їхніми даними, уряд Індії попросив банки і трейдерів дотримуватися обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні