Категорія
Новини
Дата

Індія продовжить купувати російську нафту та планує розширити торгівлю з РФ

2 хв читання

Індія продовжить купувати нафту у Росії, тому що це приносить користь країні, заявив міністр закордонних справ країни Субраман'ям Джайшанкар після зустрічі зі своїм російським колегою впʼяте цього року, додавши, що дві країни розширюють свої торгові звʼязки, пише Reuters.

Ключові факти

  • Візит Джайшанкара в Москву збігся з поїздкою міністра фінансів США Джанет Йеллен до Нью-Делі цього тижня, вона вестиме переговори з офіційними особами Індії, зокрема, можливо, щодо обмеження цін на російську нафту. Індія стала найбільшим покупцем нафти у Росії після Китаю, оскільки її нафтопереробні заводи розкуповують знижені в ціні вантажі, яких уникають західні покупці. Частка Росії в імпорті нафти до Індії зросла до рекордно високого рівня 23% у вересні порівняно з приблизно 2% до вторгнення.
  • Джайшанкара супроводжували високопосадовці, які відповідають за сільське господарство, нафту та природний газ, порти та судноплавство, фінанси, хімікати та добрива, а також торгівлю, що, за його словами, свідчить про «важливість звʼязків із Росією». Обидві сторони прагнуть розширити свою торгівлю рупіями та рублями з огляду на проблеми Росії з доларом.
  • Відповідаючи на запитання щодо плану «Великої сімки» щодо обмеження цін на російську нафту, Джайшанкар сказав, що Індії як третьому за величиною споживачеві нафти і газу у світі з невисоким рівнем доходів доводиться піклуватися про свої інтереси. «І в цьому відношенні, чесно кажучи, ми бачили, що відносини між Індією та Росією працюють на нашу користь», — сказав він. 
  • Індія не засудила вторгнення Москви до України, але закликала до миру та діалогу, і Джайшанкар повторив, що Індія «підтримає будь-яку ініціативу, яка знижує ризики для світової економіки та стабілізує світовий порядок».
  • Росія десятиліттями була найбільшим постачальником військової техніки до Індії та четвертим за величиною ринком збуту індійської фармацевтичної продукції. Очільник МЗС країни сказав, що Індії необхідно збільшити свій експорт до Росії, щоб збалансувати двосторонню торгівлю, яка тепер зміщена у бік Росії.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Нещодавно Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками, але жоден із них не підтримав обмеження. Згодом Індія заявила, що розгляне цей план.

Російські морські перевезення сирої нафти минулого тижня підскочили до пʼятимісячного максимуму, оскільки суднам, що залишають балтійські та арктичні порти, не вистачає часу, щоб дістатися ключових пунктів призначення до набуття чинності санкцій Європейського союзу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні