Категорія
Новини
Дата

Постачання зброї Україні під загрозою через проблеми союзників із фінансуванням – Bloomberg

2 хв читання

Військові постачання України наступного року перебувають під загрозою, оскільки деякі союзники мають труднощі з отриманням фінансування, а інші відмовляються збільшувати фінансування для допомоги Києву, пише Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Україна щосили намагається переконати західних союзників виконати свої обіцянки.

Ключові факти

  • Військова машина Москви, навпаки, випереджає здатність Києва купувати вкрай необхідні боєприпаси, ракети та інше обладнання для відбиття атак. За словами одного з джерел, динаміка показує, що економіка Росії перебуває у стані війни, тоді як союзники України – ні.
  • Значна частина військової підтримки України у 2025 році повʼязана з угодою «Великої сімки» про надання кредиту на суму $50 млрд із прибутку, отриманого від заморожених активів російського Центробанку. Союзники все ще торгуються з приводу остаточних деталей цієї угоди, і США шукають запевнень, що Угорщина не блокуватиме рішення Європейського Союзу. 
  • Однак навіть якщо угоди буде досягнуто, $50 млрд все одно недостатньо для задоволення потреб України протягом ще одного року війни, і, за словами джерел, союзникам доведеться вийти за рамки цього фінансування.
  • За словами джерел, фінансова криза, що насувається, серед союзників настає в небезпечний для України момент і може привести Київ на переговори з позиції слабкості.
  • Європейські союзники України стикаються із власними обмеженнями на фіскальному фронті. Уряд канцлера Олафа Шольца скутий конституційними борговими обмеженнями і скоротив пряме фінансування Києва. Франція має новий уряд після бурхливого передвиборчого сезону, і ЄС чинить тиск на неї, вимагаючи скоротити дефіцит. 
  • За словами джерел, реальні переговори в Брюсселі щодо нового бюджету ЄС, а також будь-які розмови про спільні запозичення для збільшення видатків на оборону на сотні мільярдів євро, швидше за все, доведеться відкласти до закінчення виборів у Німеччині.
  • Допомога від Великої Британії, також, ймовірно, останнім часом пішла на спад, згідно з офіційною особою, знайомою з цим питанням. 
  • Звичайно, обіцянки від союзників щодо НАТО продовжують озвучуватись. 26 вересня президент США Джо Байден оголосив у четвер про майже $8 млрд нової військової допомоги Україні.

Контекст

Президент Володимир Зеленський цього тижня перебуває в США, представляючи «план перемоги» президенту Джо Байдену. Пакет залежить від гарантій безпеки, таких як запрошення вступити до НАТО, які, на думку українського лідера, необхідні для посилення тиску на РФ з метою зупинити війну.

Обіцяні $50 млрд, які виділяє G-7, будуть приблизно еквівалентними військової допомоги, яку США та ключові європейські союзники надали в період із січня 2023 року по червень цього року. США надали близько €31,5 млрд за цей період, а Німеччина, Велика Британія, Франція та Італія внесли близько €15,7 млрд разом, згідно з даними, зібраними Кільський інститут світової економіки.

РФ, чиє виробництво підтримується постачаннями з Ірану та Північної Кореї, продовжує вкладати бюджетні кошти у військові потреби. Росія планує витратити 13,2 трлн рублів ($142 млрд) на оборону в 2025 році, що складе 6,2% від валового внутрішнього продукту. Очікується, що витрати на оборону та безпеку становитимуть близько 40% від загальних бюджетних видатків Росії у 2025 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд