Категорія
Новини
Дата

Додатковий Patriot, авіабомби і підготовка пілотів F-16. Байден оголосив новий пакет підтримки України майже на $8 млрд

2 хв читання

Президент Джо Байден оголосив про новий пакет підтримки України після зустрічі із президентом Володимиром Зеленським, про це йдеться у заяві Білого дому. За словами Байдена, він анонсував збільшення безпекової допомоги Україні на $7,9 млрд та низку додаткових дій, щоб допомогти Україні виграти війну.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Байден наказав Міністерству оборони США надати всі кошти, що залишилися, на підтримку безпеки, які були виділені Україні, до кінця його терміну перебування на посаді. 
  • У рамках цих зусиль Міністерство оборони виділить решту коштів Ініціативи сприяння безпеці в Україні до кінця цього року. 
  • Президент США санкціонував виділення $5,5 млрд у рамках президентських повноважень.
  • Міністерство оборони США оголосило про виділення $2,4 млрд допомоги в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечить Україні додаткову протиповітряну оборону, безпілотні літальні системи та боєприпаси класу «повітря-земля», а також зміцнить оборонно-промислову базу України та підтримає її вимоги до обслуговування та підтримки.
  • «Щоб підвищити можливості України для нанесення ударів на великі відстані, я вирішив надати Україні боєприпаси великої дальності Joint Standoff Weapon (JSOW)», – заявив він.
  • Для подальшого посилення протиповітряної оборони України він доручив Міністерству оборони відремонтувати та надати Україні додаткову батарею протиповітряної оборони Patriot, а також надати додаткові ракети для неї. 
  • Для того, щоб розвинути потенціал ВПС України, він доручив розширити навчання українських пілотів F-16, у тому числі шляхом підтримки підготовки ще 18 пілотів наступного року.
  • Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Секретна служба США сьогодні вжили заходів, щоб зруйнувати глобальну мережу криптовалют у координації з міжнародними партнерами, сказав Байден в контексті боротьби із ухиленням РФ від санкцій і відмивання грошей. США продовжать збільшувати вартість війни для Росії та позбавляти російську оборонно-промислову базу ресурсів, додав він.
  • Він повідомив, що скликає зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України в Німеччині наступного місяця для координації зусиль понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії. «Завдяки цим діям моє послання чітке: Сполучені Штати нададуть Україні підтримку, необхідну для перемоги у цій війні», – сказав він.
  • Президент України Володимир Зеленський подякував США за те, що «вдалося знайти спосіб виділити залишок безпекової допомоги Україні та забезпечити, щоб повноваження президента не закінчилися до кінця фінансового року у США».

Контекст

27 серпня 2024 року Володимир Зеленський анонсував, що в межах свого візиту до США у вересні 2024 року має презентувати документ, який амбітно схарактеризував як «План перемоги».

13 вересня Зеленський заявив, що цього місяця у нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом і він презентує йому План перемоги. «Систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу – достатню, щоб поставити цю війну на курс до миру», – заявив він.

За даними The Times, План перемоги, зокрема, передбачає продовження операції ЗСУ в Курській області. У план входять гарантії безпеки для України від країн Заходу, «аналогічні пакту про взаємну оборону під час вступу в НАТО», міжнародна фінансова допомога для відновлення економіки, отримання сучасних озброєнь від Заходу.

Зміст плану залишається закритим від публіки до зустрічі з Байденом. Чому з’явився план та чого хоче досягти Україна, читайте в матеріалі Forbes Ukraine

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд