Категорія
Новини
Дата

Повністю розв’язати проблему блокування податкових накладних неможливо – Гетманцев

Повністю розв’язати проблему блокування податкових накладних «білого» бізнесу неможливо. Про це сказав в інтервʼю Forbes народний депутат, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Я не вважаю, що ці питання взагалі можна закрити. Їх можна зменшити, над чим ми працюємо», – сказав він.
  • За словами Гетманцева, коефіцієнт блокування податкових накладних тримається на рівні 0,8% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних вже три-чотири місяці. 
  • «За результатами серпня очікуємо зменшення. Зараз підготовлені чергові, вже треті, зміни до постанови Кабміну №1165, які повинні зменшити цей відсоток удвічі. Це шлях, яким ми вирішуємо проблему блокування податкових накладних. Я хочу, щоб ми дійшли до 0,2%. З незрозумілих причин вже два тижні зазначені зміни лежать на погодженні в Міністерстві фінансів», – пояснив нардеп. 
  • Гетманцев зауважив, що Мінфін намагається уникнути можливих помилок, що можуть призвести до відкриття схем шахрайства з ПДВ. «Однак це точно не підстава для блокування позитивних і опрацьованих змін», – додав він.
  • За словами Гетманцева, прийти до того, щоб серед заблокованих буде 100% шахраїв, неможливо, адже деякі «білі» операції за зовнішніми ознаками можуть бути схожі на фіктивні. 
  • «Але блокування – це ж не вирок. Це просто необхідність подати документи для розблокування. Так, це певне навантаження на бухгалтера, але, на мій погляд, це допустимі втрати, коли ми говоримо про фінансування армії у війну», – вважає Гетманцев.

Контекст

За даними опитування Advanter Group, станом на червень 44,1% підприємств називали блокування податкових накладних головною проблемою бізнесу. Цей показник трохи знизився у порівнянні з квітнем (47,7%), але продовжує суттєво переважати інші проблеми.

На другому місці серед проблем у взаємодії бізнесу і влади є затримки з логістикою на кордоні (черги на митниці) – на це скаржаться 16,5% підприємців. Ще 15,9% опитаних вказали на зловживання представників влади регуляторними нормами. Загалом 65,4% представників МСБ зіткнулися з перешкодами з боку державних органів.

У жовтні минулого року Кабмін прийняв постанову №1154 та запровадив більш ретельну перевірку податкових накладних. Нові правила призвели до блокування понад 1 млн податкових накладних. Бізнес і досі скаржиться, що під блокування потрапляє не тільки схемний, а й «білий» бізнес.

Де корінь проблеми, яку влада та бізнес не можуть вирішити понад рік? Підприємці, з якими спілкувався Forbes, вказують на Державну податкову службу. Троє співрозмовників розповіли про випадки, коли податківці пропонували розв’язати проблеми бізнесу за хабар.

Що з цим робити? Голова фінансового комітету Данило Гетманцев неодноразово закликав бізнес звертатися до нього особисто щодо проблемних питань. Зрештою непрості відносини між бізнесом і податковою підштовхнули нардепів до перезавантаження керівництва держоргану, розповіли два нардепи з фінансового комітету Верховної Ради.

Як підприємці співіснують із податковою та які проблеми потрібно вирішити насамперед, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні