Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради. /Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Телефон Гетманцева та натяки податкової про хабар. Як бізнес вже рік намагається вирішити проблему блокування податкових накладних і відшкодування ПДВ

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради. Фото Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна

Під час великої війни українські експортери зіштовхнулися не лише з логістичними проблемами, а й з податковими. Через блокування податкових накладних і затримки з відшкодуванням ПДВ бізнес втрачає сотні мільйонів гривень. Як влада та підприємці намагаються це вирішити

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ще у травні 2022 року держава повернула відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) експортерам, однак з того часу ця тема залишається однією з найбільш гострих проблем українського бізнесу.

Минулого року затримка з відшкодуванням могла тривати понад 8 місяців. Деякі з опитаних Forbes експортерів і досі не отримали відшкодування за 2022-й. 

Інша велика проблема – блокування податкових накладних. У жовтні Кабмін прийняв постанову №1154 та запровадив більш ретельну перевірку податкових накладних. Нові правила призвели до блокування понад 1 млн податкових накладних. Бізнес і досі скаржиться, що під блокування потрапляє не тільки схемний, а й «білий» бізнес.

Де корінь проблеми, яку влада та бізнес не можуть вирішити понад рік? Підприємці, з якими спілкувався Forbes, вказують на Державну податкову службу. Троє співрозмовників розповіли про випадки, коли податківці пропонували вирішити проблеми бізнесу за хабар.

Що з цим робити? Голова фінансового комітету Данило Гетманцев неодноразово закликав бізнес звертатися до нього особисто з проблемних питань. Зрештою непрості відносини між бізнесом і податковою підштовхнули нардепів до перезавантаження керівництва держоргану, розповіли два нардепи з фінансового комітету Верховної Ради.

Як підприємці співіснують із податковою та які проблеми потрібно вирішити в першу чергу?

Як бізнес намагається повернути ПДВ

Урядовці та нардепи визнають проблему з відшкодуванням ПДВ, однак пояснюють це дефіцитом бюджету й відсутністю грошей на казначейському рахунку. Відшкодування ПДВ йде у третій черзі – після військових видатків і соціальних виплат, розповідав в інтервʼю Forbes Гетманцев наприкінці грудня 2022 року. Тоді заборгованість бізнесу становила близько 7 млрд грн.  

За даними Мінфіну, зараз ситуація суттєво покращилася. За статистикою міністерства, наданою на запит Forbes, якщо у лютому 2023-го заборгованість становила 1,9 млрд грн по 971 платнику, то вже в березні боргу не було. 

Проте, дані Мінфіну охоплюють не всі кейси — йдеться лише про відшкодування, яке погодила податкова. Тобто без урахування ПДВ, яке «зависло» під час документальних перевірок, у судах чи заблоковано через начебто «російський слід».

Тому на руках у бізнесу зовсім інші показники. Компаніям Agricom Group належать відшкодування ПДВ на 35 млн грн, каже виконавчий директор та співвласник Петро Мельник. «Це вісім місячних окладів усіх працівників групи компанії», – додає він. 

Близько 181,6 млн грн ПДВ заблоковано у групи аграрних компаній «Прометей», каже її власник Рафаель Гороян.

Рафаель Гороян, власник компанії «Прометей»

Рафаель Гороян, власник компанії «Прометей»

Болюча для бізнесу причина відмови у відшкодуванні ПДВ – «російський слід» у контрагентів. З таким кейсом зіштовхнулась компанія «Сентравіс», головним постачальником якої є завод «Дніпроспецсталь». За даними YouControl кінцевим бенефіціаром є громадянка Франції Наталія Селіванова. У березні 6,8% акцій заводу, якими володіла Марченко, було арештовано. Проте, саме підприємство продовжує працювати.

«У такому випадку держава повинна або націоналізувати підприємство, або дозволити йому працювати, – вважає засновник і СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов. – Бізнесу важко шукати собі контрагентів, адже незрозуміло, де наступного разу може зʼявитися «російський слід».

Наразі, «Сентравіс» не співпрацює з «Дніпроспецсталь», але за минулими контрактами у компанії не відшкодовано ПДВ на 160 млн грн, додає Атанасов. «Близько 90% зараз – імпортуємо. А отже ці гроші працюють не на українську економіку, а на міжнародну», – констатує він.

«Російський слід», хабарі на місцях та інші причини блокування податкових накладних

Ще одна проблема, яка суттєво гальмує бізнес – блокування податкових накладних. Рішення зробити правила перевірки накладних більш жорсткими восени 2022-го у Мінфіні пояснювали численними маніпулюваннями з ризиковими товарами. Станом на лютий 2023 року виявлено схем на понад 26 млрд грн, каже нардеп Гетманцев, посилаючись на інформацію Мінфіну. 

За даними міністерства, у березні заблоковано 0,79% від загальної кількості податкових накладних, це у два рази менше, ніж у листопаді 2022-го (1,6%), коли Кабмін запровадив більш жорсткі норми перевірки. «Фактично ми вийшли на докризові показники», – каже Гетманцев. 

Ситуація з блокуванням залежить від регіону, зазначає Мельник з Agricom Group. Компанія працює у Київській, Чернігівській та Житомирській областях. На Київщині та Чернігівщині, де функціонують підприємства групи, всі процеси ще з осені зрушились у позитивному напрямку, як із блокуванням податкових накладних, так і з відшкодуванням ПДВ, каже Мельник. 

А от у Житомирі, де також працює Agricom Group, ситуація протилежна – податкові накладні блокуються, а два підприємства внесені до списку ризикових, що означає автоматичне блокування всіх податкових накладних.

СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов

СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов

У компанії «Прометей» проблема також повʼязана з регіонами. Компанія працює у Миколаївській області, але на початку війни регіон перебував під сильними обстрілами, податкова там припинила роботу, а бізнес перевели на Волинь. «Зараз компанія де-факто та де-юре знаходиться в Миколаєві, але блокування триває на Волині», – каже Гороян. Наразі заблоковано податкових накладних на 182,9 млн грн.

Проблеми з податковою на Житомирщині Мельник з Agricom Group повʼязує з бажанням заробити на проблемах бізнесу. «На початку осені мої підлеглі отримали усну пропозицію від співробітника Головного управління ДПС у Житомирській області за певний відсоток розвʼязати питання з відшкодуванням ПДВ, – стверджує він. – Звичайно ж, ми відмовилися співпрацювати на запропонованих умовах. І, схоже, як результат, – маємо кризу в роботі підприємств Житомирського кластера».

Три інші співрозмовники серед українських експортерів також кажуть про випадки вимагання хабарів з боку співробітників податкової. Усі попросили не називати їхніх імен та назв компаній через побоювання додаткових проблем для бізнесу. 

«Наші колеги були на зустрічі у податковій, а ввечері вже отримали дзвінок із пропозицією швидко розвʼязати питання за винагороду», – каже один із представників найбільших експортерів на правах анонімності. За розвʼязання проблем, за словами співрозмовників у компаніях, вимагають від 5 до 15% від суми заблокованого. 

Телефон Гетманцева та реформа податкової 

Голова фінкомітету Ради Гетманцев майже у кожному інтервʼю або публічному виступі закликає бізнес звертатися до нього у разі виникнення проблем з податковою або іншими фіскальними органами. Під час кризи з блокуванням податкових накладних нардеп отримував по пʼять дзвінків на день, зараз – 3-4 на тиждень, розповідає він.  

«Податкова працює у штатному режимі, та мій запит це скоріше можливість врегулювати спірні моменти. Я охоплюю невеликий відсоток звернень», – каже Гетманцев.

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

На прохання Forbes співвласник Agricom Group Петро Мельник звернувся до Гетманцева з проблемою корупції у Житомирський податковій. «Перетелефонував майже одразу та обіцяв зʼясувати це питання», – каже Мельник.

Голова фінансового комітету ВР каже, що звернутися до нього може будь-який бізнес, головне детально та чітко викласти проблему, а не оперувати загальними фразами. Як він може втрутитися? Гетманцев формує депутатський запит щодо перевірки інформації, і якщо вона підтвердилась, податкова має ініціювати внутрішнє розслідування. «Бувають ситуації, коли податкова дійсно допустилася помилки, але є випадки, коли бізнес намагається маніпулювати. Тому важливо розібратися», – каже Гетманцев. 

Інколи зʼясування проблеми може тривати тижнями. Компанія «Прометей» звернулася до Гетманцева ще у середині березня, але досі не отримала відповіді, чому у неї заблоковані накладні та не можна отримати відшкодування ПДВ. «Ми знаходимося на постійному звʼязку, але розвʼязання питання поки немає», – каже власник групи «Прометей» Гороян.

Компанія «Сентравіс» також зверталася до фінансового комітету, але відповіді так і не отримала. «Спілкувалися з Гетманцевим, але реакції не було», – каже Атанасов.

Гетманцев апелює, що зʼясування всіх обставин справи може займати місяць, але якщо бізнес дійсно має рацію, то результат також буде. Цього року змінено керівництво податкової у Рівненській та Сумській областях саме за запитом бізнесу, каже Гетманцев.

У фінансовому комітеті зрештою планують комплексно вирішити проблему та вже готують закон, який має перезавантажити керівництво податкової, каже нардеп фінансового комітету Ольга Василевська-Смаглюк. «Проблеми, з якими зіштовхнувся бізнес, показують, що податкова не працює як слід», – вважає вона. 

Реформа полягає у запровадженні прозорого конкурсу на керівництво податкової з залученням міжнародних експертів. Процедура буде схожа на конкурс з пошуку очільника Національного антикорупційного бюро (НАБУ), каже Железняк. Схожі закони вже зареєстровані для перезавантаження керівництва Бюро економічної безпеки (БЕБ) та митниці. «Аналогічний закон для податкової у найближчі тижні буде поданий до ВР», – каже Железняк. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні