Категорія
Новини
Дата

Росія знищила майже всю теплову енергетику України та може атакувати АЕС – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський не виключає, що Росія може завдати ударів по інфраструктурі українських АЕС і просить надати Україні сучасні засоби ППО, про це він сказав, виступаючи по відеозвʼязку на засіданні Євроради, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • «Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику. Греблі та обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура зазнають терористичних атак», – повідомив Зеленський.
  • Він додав, що Росія також не відмовляється від радіаційного шантажу і продовжує нехтувати безпекою Запорізької АЕС.
  • «Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій і розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору», – сказав він.
  • Президент заявив, що Росію може зупинити тільки ППО – конкретні системи, такі як Patriot, Iris-T, Samp-Т, Nasams. «Системи, які у вас є. Вони потрібні Україні просто зараз – потрібні, щоб перешкодити Путіну використовувати терористичні методи», – пояснив Зеленський.

Контекст

У ніч на 11 квітня Росія атакувала Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області. Внаслідок обстрілу ТЕС повністю зруйнована. Трипільська ТЕС була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія змогла знищити Трипільську ТЕС, оскільки в України повністю закінчились ракети для її захисту.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні