Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна не зможе посилити ППО без США — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський Фото Getty Images

Україна не має альтернативи збройній допомозі США, тому що у світі обмежена кількість систем ППО та американських аналогів. Зокрема Patriot. Про це президент України Володимир Зеленський заявив на Форумі «Україна. Рік 2024».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Допомога США — питання не фінансового резерву. Це зброя. Тому ви розумієте, який буде результат. Тут у мене немає резерву, у нас є зброя, яка є», — відмітив Зеленський. 
  • Ми будемо шукати інші можливості купувати зброю, брати додаткові гроші, додаткові кредити, тиснути на партнерів, додав президент.
  • «Це питання конкретних пакетів зброї. Наприклад, 1,5 млрд коштує система Patriot. Але ви її не купите без США. Ось і відповідь, чи можна посилити ППО України без США? – Ні.», — підкреслив Зеленський.
  • Відповідних систем у світі немає, зазначив він. «У світі є альтернатива в низькій кількості. Гроші ми знайдемо, але не знайдемо таку кількість зброї», — пояснив він можливу альтернативу допомоги США. 

Контекст

Загальна кількість короткострокових та багаторічних зобов’язань із допомоги Україні сягнула €242 млрд, за підрахунками Кільського інституту світової економіки, з початку повномасштабного вторгнення по 15 січня 2024-го. Ця сума включає як виконану допомогу, так і ту, що надаватиметься у майбутньому.

Впродовж 2023 року війна в Україні поступово перейшла у фазу «позиційної», зазначав ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Серед причин — дефіцит зброї, потреба у додатковій мобілізації та ротації, та підвішений стан допомоги від США, які є основним військовим донором України.

Сполучені Штати є лідерами у військовій підтримці – €42,2 млрд. Новий пакет підтримки на 2024 рік ще узгоджується у Конгресі. Затягування з ухваленням додаткової допомоги з жовтня 2023-го вже призвело до проблем на фронті та, зокрема, до втрати Авдіївки, визнає президент США Джо Байден. Європа навряд зможе замістити військову допомогу Вашингтона, сказала українським журналістам амбасадорка США Бріджит Брінк.

Дефіцит зброї в Україні зростає з кожним днем. Україна стикається з «критичною» нестачею артилерійських снарядів, оскільки Росія щодня використовує на фронті втричі більше вогневих засобів, повідомляв на початку лютого Bloomberg із посиланням на лист міністра оборони України Рустема Умєрова колегам з Європейського Союзу. Україна ж не в змозі випускати більш як 2 000 снарядів на день по лінії фронту, яка простягається на 1500 км. Ми потребуємо 200 000 155-мм снарядів на місяць, йдеться в листі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні