Категорія
Світ
Дата

Обійти Джонсона. На якому етапі погодження допомоги Україні, яка застрягла у Палаті представників США? Розбір WP

США фінансова допомога Палата представників. Майк Джонсон /Getty Images

Майк Джонсон. Палата представників США вже місяць не виносить на голосування законопроєкт про додаткову допомогу іноземним державам, який передбачає $60 млрд на потреби України. Фото Getty Images

Попри те, що пройшов уже місяць як Сенат США ухвалив міжнародний пакет допомоги, який включає й гроші для України, спікер Палати представників Майк Джонсон відмовляється виносити його на голосування. The Washington Post розвідала ситуацію в Конгресі США, щоб розібратися у кулуарних перипетіях навколо вкрай важливої для України допомоги та зʼясувати, чи наблизився Київ до її отримання. Forbes переказує головне з матеріалу.

Дві групи законотворців цього вівторка почали окремо збирати підписи для того, щоб законопроєкт про додаткову допомогу іноземним країнам можна було поставити на голосування в Палаті представників без схвалення спікера-республіканця Майка Джонсона. Нагадаємо, що законопроєкт, який передбачає $60 млрд на потреби України, Сенат схвалив ще 13 лютого. Щоб обійти опір Джонсона потрібно зібрати 218 підписів.

Це ініціатива демократів, яку очолив член Палати Джим Макґоверн. На 13 березня назбирали майже 180 голосів. Якщо все вийде, то голосування в Палаті мають винести на голосування саме той законопроєкт, який вже підтримав Сенат.

Такий успіх демократичної ініціативи сприяв появі двопартійної петиції, яку двоє республіканців і двоє демократів представили у 12 березня. Але їхній законопроєкт відрізняється від того, за який агітує інша група. Двопартійна пропозиція так само включає фінансову підтримку Україні, Ізраїлю і Тайваню. Але також і безпекові заходи «трампівської ери» для захисту американських кордонів від навали мігрантів. Ця ініціатива назбирала поки лише менш як 15 підписів, але група продовжує переговори і роботу над вдосконаленням пропозиції так, щоб її текст підійшов обом партіям.

У обох партій є свої проблеми із законом про додатковий пакет допомоги іноземним союзникам. Ультраправа частина республіканців все агресивніше виступає проти іноземних партнерств і угод типу НАТО, а натомість агітує зосередитися на проблемах на американському кордоні. Щоб не злити цю групу, спікер Джонсон не виставляє на голосування в Палаті ухвалений Сенатом законопроєкт.

І у демократів є своя група опозиціонерів. Щоправда, виступає вона не проти підтримки іноземних партнерів загалом, а проти допомоги Ізраїлю і надалі бомбити палестинців у Секторі Гази. Ці демократи хочуть включення у пакет іноземної підтримки гроші на гуманітарні потреби Сектору Гази. Саме ця група демократів може стати каменем спотикання у зборі підписів за демократичну ініціативу.

Низка республіканських законотворців на правах анонімності розповіла WP, що Джонсон ще не має остаточного рішення щодо пакета додаткової допомоги. Публічно спікер і його команда пообіцяли розвʼязати це питання, але не раніше 22 березня.

Помічник лідера більшості Палати представників, республіканець Том Еммер, в інтервʼю припустив можливість розділити схвалену у Сенаті суму на окремі пакети допомоги для кожного реципієнта і голосувати за кожен з них — такий варіант також часто можна почути від республіканців-радикалів. Але Еммер наголосив на тому, що такий план означатиме, що «кожен долар у такому законопроєкті будуть розглядати під мікроскопом», тобто на це піде достатньо багато часу.

Спікер Палати представників США і республіканець Майк Джонсон. /Getty Images

Спікер Палати представників США і республіканець Майк Джонсон. Фото Getty Images

Сам спікер Джонсон публічно закликав республіканців не підписувати жодну із петицій. Не знайшла його підтримки навіть друга петиція, яка містить таку нібито вкрай важливу для нього умову про захист кордону. WP нагадує, що республіканці «вбивають» вже не перший законопроєкт, в якому задовольняються їхні вимоги щодо кордону. 

Такі вкрай незрозумілі дії Джонсона викликають критику не лише США, а й іноземних лідерів. «Містер Джонсон повинен розуміти, що від його одноосібного рішення залежить доля мільйонів людей», — сказав у вівторок польський премʼєр Дональд Туск про вплив затягування Джонсона на Україну, США та всі країни Заходу. До нього приєдналися лідери демократів у Палаті представників і навіть лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл. 

Якщо демократам у Палаті вдасться переконати усіх своїх однопартійців підписати демократичну петицію, то їм треба буде отримати підтримку лише пʼятьох республіканців. Це теж може бути непросто, але у «синіх» є стратегія: вони планують агітувати «червоних», які збираються на пенсію або які перемагали у протистояннях на виборах зі своїми радикальними однопартійцями.

Як вже згадувалося раніше, деякі демократи можуть не підписати петицію Макґоверна. Ліберали не бажають підтримувати надання Ізраїлю мільярдів доларів «летальної» допомоги, адже премʼєр Біньямін Нетаньяху відмовляється дослухатися до закликів адміністрації президента Байдена стримуватися з обстрілами Гази, які вже вбили десятки тисяч цивільних палестинців.

Хороша новина в тому, що обидві петиції дозволяють зміни у законопроєктах, які вони підтримують, так, щоб можна було потім догодити і республіканцям, і демократам. Серед найпопулярніших додаткових умов, які хочуть бачити у законопроєктах про іноземну допомогу та чи інша партія, можна назвати такі:

12 березня Сенат оголосив, що не підтримає, навіть у разі успіху, двопартійну ініціативу Палати чи будь-який інший новий законопроєкт про допомогу Україні, який запропонує Палата. Натомість лідери обох сенатських партій закликали проголосувати за готовий пакет, який Сенат вже схвалив.

«Єдиний шлях якомога швидше допомогти українцям та ізраїльтянам — це зробити так, щоб Палата проголосувала за законопроєкт Сенату, — сказав Мітч Макконнелл, підкресливши, що Сенату знадобляться тижні на опрацювання нової ініціативи від Палати. — У нас на це немає часу.»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні