Правляча партія Румунії закликала уряд призупинити імпорт сільгосппродукції з України
Категорія
Новини
Дата

Правляча партія Румунії закликала уряд призупинити імпорт сільгосппродукції з України

Соціал-демократична партія Румунії заявила, що звернеться до уряду з проханням тимчасово заборонити імпорт української сільгосппродукції, пише Digi24. Партія вважає, що Румунія має продовжувати підтримувати Україну, полегшуючи транзит до інших країн. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «СДП вимагатиме від правлячої коаліції ухвалення політичного рішення, яке наказує уряду Румунії терміново видати нормативний акт про тимчасове призупинення імпорту агропродовольчих товарів з України, як це сталося в інших державах, що мають спільний кордон з цією країною», – заявили у партії.
  •  На думку соціал-демократів, такий захід необхідний для захисту румунських фермерів «в умовах, коли компенсації, отримані від Єврокомісії, не можуть покрити загальну вартість завданих збитків».
  • Партія виступила за те, щоб держави Східної Європи, які постраждали від експорту з України, провели спільні переговори з представниками Єврокомісії та України, аби заходи підтримки, призначені для українського сільського господарства, не торкалися інтересів фермерів у сусідніх країнах.
  • Водночас соціал-демократи вважають, що Румунія має продовжувати підтримувати Україну, полегшуючи транзит агропродовольчих товарів до інших держав Європейського Союзу або на торговельні шляхи з Чорного моря.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

16 квітня Угорщина вслід за Польщею запровадила тимчасову заборону на ввезення зерна з України. За словами міністра сільського господарства країни Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур. Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого буде достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Єврокомісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

17 квітня Словаччина запровадила заборону на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, проте зберегла їх транзит своєю територією. 

Країни ЄС не були фінальною точкою експорту української агропродукції. Поки що з усіх країн, які ввели заборону, лише Польща заборонила транзит. Через Польщу йшло 50% залізничних і 40% автотранспортних перевезень зерна й олійних, розповіла старший аналітик Dragon Capital Наталія Шпигоцька. 

Нині Європейська комісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні