Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк до кінця року визначиться із виходом на закордонні ринки

1 хв читання

Найбільший банк України ПриватБанк розглядає можливість вийти на закордонні ринки, але остаточного рішення поки немає. Про це розповів CEO банку Герхард Бьош в інтерв’ю Forbes.

Ключові факти 

  • Нараз ПриватБанк оцінює доцільність виходу на ринки Європи. «Навіть якщо це буде лише умовно Польща, яка досить близька у багатьох відношеннях до України, це був би дуже великий проєкт», – зазначив Бьош. 
  • Перед банком є дві опції, каже Бьош: зосередитися на Україні, де «Приват» вже найбільший банк, чи спробувати відкритися на таких ринках, як Німеччина, де багато українських переселенців. «Або в Польщі, де маржа надзвичайно низька, а конкуренція дуже велика», – додав він. 
  • «То що ми можемо отримати? Це лише репутація, коли ми зможемо сказати: дивіться, ми тепер міжнародні? Чи ми справді розраховуємо на економічну вигоду? Остаточної відповіді поки немає», – зазначив Бьош. 
  • Визначитись із цим питанням СЕО ПриватБанку сподівається до кінця року. Банк хоче розширити групу клієнтів, але це має бути органічно, зауважив він. «Ми не хочемо стрибати в бізнеси та ринки, яких ми не розуміємо», – підсумував Бьош. 

Контекст

Раніше вийти на польський ринок хотів monobank, зокрема, співзасновник проєкту Олег Гороховський розповідав, що в необанку зібралася база з 250 000 потенційних користувачів у Польщі. «У Польщі перебуває близько 3 млн українців, але, звичайно ж, ми будемо дуже раді й полякам», – пояснював у січні 2023-го Гороховський вибір саме польського ринку.

Проєкт отримав назву stereo by mono, він мав схожий дизайн з monobank з акцентом на онлайн-послугах. Загальна сума інвестицій у stereo у перший рік має бути €15 млн, оцінював в інтервʼю Forbes Гороховський.

Однак польський регулятор досі не погодив роботу українського необанку. Одна з причин – невдоволення маркетинговою кампанією stereo. «Регулятору не сподобалося позиціонування stereo як окремого банку, хоча він таким ще не є», – казав один зі співрозмовників, який дотичний до переговорів.

Проблем у ПриватБанку з цим не має бути, адже це повноцінний банк, однак СЕО банку Герхард Бьош зазначив в інтервʼю Forbes, що регулятори інших країн «не чекають на банки з України».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні