Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк до кінця року визначиться із виходом на закордонні ринки

Найбільший банк України ПриватБанк розглядає можливість вийти на закордонні ринки, але остаточного рішення поки немає. Про це розповів CEO банку Герхард Бьош в інтерв’ю Forbes.

Ключові факти 

  • Нараз ПриватБанк оцінює доцільність виходу на ринки Європи. «Навіть якщо це буде лише умовно Польща, яка досить близька у багатьох відношеннях до України, це був би дуже великий проєкт», – зазначив Бьош. 
  • Перед банком є дві опції, каже Бьош: зосередитися на Україні, де «Приват» вже найбільший банк, чи спробувати відкритися на таких ринках, як Німеччина, де багато українських переселенців. «Або в Польщі, де маржа надзвичайно низька, а конкуренція дуже велика», – додав він. 
  • «То що ми можемо отримати? Це лише репутація, коли ми зможемо сказати: дивіться, ми тепер міжнародні? Чи ми справді розраховуємо на економічну вигоду? Остаточної відповіді поки немає», – зазначив Бьош. 
  • Визначитись із цим питанням СЕО ПриватБанку сподівається до кінця року. Банк хоче розширити групу клієнтів, але це має бути органічно, зауважив він. «Ми не хочемо стрибати в бізнеси та ринки, яких ми не розуміємо», – підсумував Бьош. 

Контекст

Раніше вийти на польський ринок хотів monobank, зокрема, співзасновник проєкту Олег Гороховський розповідав, що в необанку зібралася база з 250 000 потенційних користувачів у Польщі. «У Польщі перебуває близько 3 млн українців, але, звичайно ж, ми будемо дуже раді й полякам», – пояснював у січні 2023-го Гороховський вибір саме польського ринку.

Проєкт отримав назву stereo by mono, він мав схожий дизайн з monobank з акцентом на онлайн-послугах. Загальна сума інвестицій у stereo у перший рік має бути €15 млн, оцінював в інтервʼю Forbes Гороховський.

Однак польський регулятор досі не погодив роботу українського необанку. Одна з причин – невдоволення маркетинговою кампанією stereo. «Регулятору не сподобалося позиціонування stereo як окремого банку, хоча він таким ще не є», – казав один зі співрозмовників, який дотичний до переговорів.

Проблем у ПриватБанку з цим не має бути, адже це повноцінний банк, однак СЕО банку Герхард Бьош зазначив в інтервʼю Forbes, що регулятори інших країн «не чекають на банки з України».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні