Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк, попри війну, закінчив 2022 рік з чистим прибутком 30 млрд грн

ПриватБанк завершив 2022 рік з чистим прибутком 30,25 млрд грн в умовах воєнного стану. Водночас банк сформував резервів на суму понад 14,5 млрд грн, йдеться у повідомленні пресслужби банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З першого дня війни ПриватБанк забезпечує безперебійну роботу електронних сервісів, мережі відділень і банкоматів (у всіх населених пунктах, де не було прямої воєнної загрози). Наприклад, з понад 1200 відділень щодня впродовж війни відкривалося в середньому 80% відділень, зазначили в банку.
  • Крім того, ПриватБанк відновив протягом року мережу банкоматів та POS-терміналів на рівні 80% і більше. Також банк забезпечив перенесення даних у хмарний сервіс міжнародного оператора за надзвичайно стислий час, що додає впевненості в роботі банку.
  • Протягом 2022 року банк видав 23,8 млрд грн малому та середньому бізнесу, що зумовило збільшення кредитного портфеля юридичних осіб після вирахування резервів на 58%.
  • Для покриття підвищених кредитних ризиків за умов війни у 2022 році ПриватБанк сформував резервів на суму понад 14,5 млрд грн. Також протягом року було сформовано резерви під очікувані збитки внаслідок бойових дій: під втрати готівки та інших активів через руйнування приміщень і банкоматів, зазначили в банку.
  • В умовах зростання інфляції витрати зросли лише на 5% (0,9 млрд грн), і перш за все – завдяки підтримці персоналу, захисту інформаційних систем і реалізації благодійних програм, спрямованих на зміцнення обороноздатності, зниження негативних наслідків війни та підтримку медичних закладів України.

Контекст

За даними сервісу Опендатабот, третина українських банків (31,3%) завершують 2022 рік зі збитками. Це 21 банк із 67, вони мають збитки в 19 млрд грн. Водночас відсоток таких банків скоротився, якщо порівнювати із серпнем (тоді він становив 38%).

За 10 місяців великої війни прибуток українських банків упав уп’ятеро. Із січня по жовтень 2022 року вони заробили 11 млрд грн (у 2021 році сума за цей період становила 58 млрд грн).

У загальному прибутку найбільша частка державних банків (за рік їх відсоток збільшився з 51% до 62,4%). Частка банків з іноземним капіталом скоротилася з 31% до 26,1%, а банків із приватним капіталом – з 18% до 11,6% у 2022 році.

В НБУ не виключають, що через відключення світла додаткові операційні збитки банків можуть перевищити 300 млн грн, за оцінками фінустанов, наданими на початку грудня. Більша частина втрат припадає на великі банки зі значною кількістю відділень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні