Категорія
Новини
Дата

Банки можуть додатково втратити понад 300 млн грн через відключення світла – НБУ

Через відключення світла додаткові операційні збитки банків можуть перевищити 300 млн грн, за оцінками фінустанов, наданими на початку грудня. Більша частина втрат припадає на великі банки зі значною кількістю відділень, йдеться у звіті про фінансову стабільність Нацбанку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що ракетні обстріли міст та пошкодження енергетичної інфраструктури протягом жовтня – грудня ускладнюють роботу фінустанов. Більшість банків повідомляють, що відключення світла негативно впливають на функціонування понад половини їхніх відділень. 
  • Зокрема, частка працюючих відділень системно важливих банків в окремі дні грудня-листопада помітно скорочувалася внаслідок перебоїв з електропостачанням. Для забезпечення неперервної роботи інфраструктури банки змушені витрачатися на забезпечення резервних джерел живлення та зв’язку.
  • Станом на початок грудня в майже половини фінустанов автономно протягом робочого дня могли працювати менше п’ятої частини відділень. 

Контекст

Раніше в інтервʼю Forbes голова НБУ Андрій Пишний повідомив, що Нацбанк веде перемовини з банками про створення національної мережі з близько 1000 відділень із резервними джерелами енергопостачання, яка буде доступна для використання всіма системно-важливими банками та працівниками НБУ.

Пишний зазначив, що однією з перших реакцій банківської системи на перебої з електропостачанням після російських атак було запровадження Ощадбанком та Приватом «національного роумінгу» карток. Це однакові тарифи для всіх карток, незалежно від того, чий ви клієнт.

Національний банк разом із банками втілює проєкт Power Banking – периметр, побудований на базі чергових банківських відділень, які працюватимуть в умовах тривалої відсутності електропостачання. 

В Нацбанку пояснили, що чергові відділення забезпечуються всім потрібним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні