«Приватом» не обмежиться. Forbes дізнався, що з 2023 року всі держбанки змінять наглядові ради. Що це означає /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

«Приватом» не обмежиться. Forbes дізнався, що з 2023 року всі держбанки змінять наглядові ради. Що це означає

Shutterstock

Заміна більшості незалежних членів наглядової ради (НР) ПриватБанку, про що стало відомо 27 грудня, – лише перша подібна кадрова перестановка в державних банках. Чому в четвірці держбанків відбуваються ці зміни

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Зміни у наглядових радах державних Укргазбанку, «Ощаду» та Укрексімбанку, які планувалися ще на навесні 2022-го, ймовірно, відбудуться вже на початку наступного року, сказали два співрозмовники Forbes, дотичні до Офісу президента та уряду. 

Подібні рішення є непересічною подією. Створення наглядових рад держпідприємств із незалежними членами, якими, як правило, є іноземці, було однією з ключових антикорупційних реформ в Україні, проведених після Революції гідності. Їхня роль – захищати компанії від політичного впливу. 

Чому вони не влаштовують державу на третьому році каденції Володимира Зеленського та що про це думають міжнародні партнери України?

Чому замінили членів наглядової ради ПриватБанку

Якби не вторгнення РФ, оновлення НР держбанків, ймовірно, відбулося б ще на початку 2022 року. Навесні завершилися повноваження рад «Привату», «Ощаду» та «Ексіму». 

Конкурси за повною процедурою, зокрема із залученням міжнародних рекрутерів, були одним із зобовʼязань України, прописаних в останньому довоєнному меморандумі про співробітництво з МВФ (листопад 2021-го).

Через війну конкурси відклали, а повноваження членів НР усіх банків продовжили. У вересні 2022-го Мінфін оголосив про пошук рекрутингових компаній, у жовтні – власне про конкурс. Кандидатів до НР «Привату» шукала Amrop, до «Ощаду» – Ward Howell, до «Ексіму» – Pedersen & Partners.

«Це планова ротація, – розповідає співрозмовник в уряді, який попросив не називати його імені в цій статті. – У попередніх НР все влаштовувало. Сподіваємось, що нові ради, обрані на конкурентних засадах, будуть не менш ефективними».

Зрештою, за рішенням Кабміну від 27 грудня, наглядова рада ПриватБанку оновилася більш ніж на половину. Посади залишили пʼять із шести незалежних членів.

Найбільш суттєва зміна – звільнення очільниці НР Шерон Іскі, яка головувала в раді з липня 2019-го. У бекграунді фінансистки зі Сполучених Штатів – топпосади у МВФ, Держказначействі США та американському аналогу фонду гарантування вкладів. Також пішли українці Ольга Томаш та Роман Сульжик та іноземні члени Еран Кляйн і Себастіан Шьонайх-Каролат.

Ще один іноземець Надір Шейх увійшов до оновленої НР. Всього до складу органу входить девʼять людей. Троє з них представляють державу. Зараз це Юлія Мецгер (представниця президента), Артем Шевальов (Кабмін) та Сергій Олексієнко (фінансовий комітет Верховної Ради).

Нові члени НР «Привату» Нільс Мелнґайліс, Збіґнєв Ягейло, Федеріко Руссо, Міхай Іонеску та Володимир Литвин не викликали питань у рекрутерів та міжнародних партнерів (МВФ, Світового банку, ЄБРР та послів краї G7), які спостерігали з відбором, розповіли два співрозмовники, близько знайомі з ходом конкурсу.

Наприклад, Мелнґайліс очолює Наглядову раду одного з найбільших банків Балтії Luminor, свого часу він очолював націоналізований латвійським урядом Parex Bank. Ягейло – 10 років був СЕО найбільшого польського банку PKO, Руссо – займав топпосади в італійській банківській групі UniCredit.

Чому обрали саме їх, а не членів попереднього складу Ради, які також брали участь у конкурсі? Мінфін не надав пояснень тим учасникам, що не пройшли конкурс, розповідає ексчлен НР Сульжик.

«За іменами склад хороший, процес відбору не викликав запитань», – каже на правах анонімності співрозмовник у одній із міжнародних інституцій. 

Єдина контраверсійна фігура – Володимир Литвин, який з 2014-го по 2022 рік був заступником голови Ощадбанку. Його тогочасний керівник Андрій Пишний зараз очолює НБУ

Сам Пишний брав участь у нещодавніх конкурсах на посади СЕО «Привату» та «Ексіму», однак не пройшов фільтр наглядових рад. 

Держава та реформа корпоративного управління

Стосунки держави, як власника чотирьох банків, та високооплачуваних членів НР від самого початку реформи складно назвати ідеальними.

Наприклад, ще в червні 2019-го Енгін Акчакоча, Андреа Монета та Стівен Сіліг з ради «Привату» відмовилися від посад через вимоги антикорупційного законодавства України щодо декларування доходів на тих же умовах, що й інші держслужбовці.

У квітні уряд прийняв постанову, яка суттєво обмежує можливості топпосадовців держструктур працювати з-за кордону. Керівники держкомпаній мали погоджувати відрядження за кордон з урядом.

З того моменту, наприклад, голова НР «Привату» Іскі принаймні пʼять разів відвідувала Україну, розповідає один із менеджерів, який попросив не вказувати у цій статті свою посаду та назву установи, в якій він працює.

«Більшою проблемою могла стати надто жорстка позиція НР, – припускає співрозмовник. – Наприклад, у перемовинах про більш активну купівлю ОВДП».

Замінивши НР, яка загалом непогано працювала, держава бере на себе додаткові репутаційні ризики, вважає Сульжик. «У разі будь-якої проблеми неодмінно поставатиме питання: чи сталось би це, якби не змінили топкерівництво банку?» – вважає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні