Категорія
Новини
Дата

«Проблеми з прибутковістю банків почнуться у 2024-му». СЕО Райффайзен Банк Україна прогнозує зниження ставок наступного року

Голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук прогнозує, що прибутковість банків цього року буде вищою, ніж у 2022 році, а процентні ставки залишатимуться на високому рівні. Про це він розповів в інтервʼю Forbes Україна.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Українська банківська система у 2022 році постраждала не менше, ніж весь вітчизняний бізнес, зазначив Писарук. За його словами, банк, який обслуговує різні сектори економіки, не може почуватися краще, ніж його клієнти. «У будь-якій країні банки є індикатором стану економіки», – сказав очільник українського «Райффайзену».
  • Прибутковість українських банків минулого року суттєво знизилася через формування резервів під кредитні ризики. Але, за словами Писарука, основну масу резервів банки вже сформували. Зокрема, «Райффайзен» сформував додаткових резервів на суму 9,5 млрд грн. Крім того, процентні ставки залишаться на високому рівні. Це допоможе банківській системі у 2023 році бути більш прибутковою, ніж минулоріч.
  • Ставки за депозитами Райффайзен Банку будуть підвищуватись, розповів Писарук. «Я б не хотів говорити про рівні, але на кілька процентних пунктів точно. Ми будемо робити це поступово», – повідомив банкір.
  • «Я очікую, що проблеми з прибутковістю банків почнуться у 2024-му», – прогнозує Писарук. На його думку, на прибутковість впливатиме зменшення процентних ставок, що очікується з кінця 2023 року. А також зменшення банківського ринку через відʼїзд частини людей з країни та загальне збідніння населення. «Ключовим викликом для банків стане управління видатками. Зрештою, я думаю, це завершиться консолідацією сектору», – прогнозує банкір.
  • Писарук розповів, що на 2023 рік «Райффайзен» прогнозує зростання ВВП на 1,8%. Водночас банкір підкреслює, що існує суттєвий ризик, що прогноз НБУ є більш реалістичним. Офіційний курс на кінець року аналітики «Райффайзена» прогнозують на рівні 41,6 грн/$. «Дисбаланси в системі накопичуються, і фіксований курс не може бути вічним. Його доведеться корегувати, – сказав Писарук. – Я бачу необхідність мінімум однієї корекції у цьому році».

Контекст

Від початку повномасштабної війни банківська система загалом показала свою стійкість. Переважна більшість банків працює: тільки два банки покинули ринок і ще два російські банки закрив НБУ, решта 67 банків продовжують операційну діяльність.

26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. НБУ припускає за базовим сценарієм можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024-му реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025-му економічне зростання прискориться до 6,4%.

Інфляція у 2023-му сповільниться до 18,7%, у 2024-му – до 10,4% та у 2025-му – до 6,7%, прогнозує НБУ. Дефіцит електроенергії додав 0,5 в.п. до фінального показника індексу споживчих цін на кінець 2022 року (26,6%). У 2023-му цей вплив буде значно сильнішим. За базового сценарію НБУ, він досягне максимуму у 3 в.п. у ІІ–ІІІ кварталах року та знизиться до 2 в.п. у останні кілька місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні