Проблеми з прозорістю. ЄС звинуватив платформу X Маска у порушенні закону щодо онлайн-контенту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Проблеми з прозорістю. ЄС звинуватив платформу X Маска у порушенні закону щодо онлайн-контенту

2 хв читання

Getty Images

Соціальна мережа Ілона Маска X порушила правила ЄС щодо онлайн-контенту, повідомили регулятори ЄС, це може призвести до штрафу та значних змін у роботі компанії, пише Financial Times. Блок фіксує низку проблем із прозорістю в соціальній мережі, включаючи дозвіл людям купувати «галочку», яка колись була передбачена лише для перевірених користувачів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Рішення Європейської комісії стало результатом семимісячного розслідування відповідно до Закону про цифрові послуги (DSA), який вимагає від великих онлайн-платформ та пошукових систем вжити більш активних заходів для боротьби з незаконним контентом та ризиками для громадської безпеки.
  • Європейська комісія заявила, що X порушує DSA, який набув чинності цього року.
  • У попередніх результатах розслідування ЄС заявив, що рішення дозволити будь-якій людині заплатити за отримання синьої галочки у Х, обдурить мільйони користувачів.
  • «Оскільки будь-хто може підписатися на отримання такого «перевіреного» статусу, це негативно впливає на здатність користувачів приймати вільні та обґрунтовані рішення щодо справжності облікових записів та контенту, з яким вони взаємодіють», – заявили регулюючі органи в Брюсселі.
  • Якщо висновки ЄС підтвердяться, компанії загрожують штрафи до 6% від її загального світового обороту. У 2021 році, останньому повному році, коли Twitter опублікував свої доходи, компанія заробила $5,1 млрд.
  • Брюссель додав, що дії X не відповідають вимогам DSA у низці областей, таких як заборона на використання темних шаблонів — обманних методів, які використовуються для маніпулювання поведінкою користувачів, а також щодо прозорості реклами та надання дослідникам належного доступу до даних.
  • «Раніше сині галочки означали надійні джерела інформації, – сказав європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон. – Тепер з X, на нашу думку, вони обманюють користувачів і порушують DSA». 
  • Він додав, що X має право на захист, але якщо точка зору Єврокомісії підтвердиться, регулятор накладе штрафи і вимагатиме істотних змін.
  • Комісія заявила, що продовжуються окремі розслідування поширення протиправного контенту на X та вживаються заходи щодо протидії дезінформації.

Контекст

Закони ЄС про цифрові послуги (DSA) та цифрові ринки (DMA) націлені на найпотужніші онлайн-платформи. 

DSA набрав законної сили в серпні минулого року, встановлюючи правила контенту для платформ соціальних мереж, онлайн-маркетів та магазинів додатків. Він змушує їх власників припиняти дезінформацію та небажаний контент, такий як розпалювання ненависті, пропаганда тероризму та інше. 

Регламент DMA набув чинності 7 березня, вдаривши по великих технологічних фірмах широким списком того, що можна і чого не можна робитив рамках антимонопольного законодавства. Мета полягає в тому, щоб зупинити зловживання, перш ніж вони укореняться і дозволять цифровим гігантам домінувати на ринках. ЄС нещодавно виніс офіційні попередження Apple Inc. та Meta про ймовірну недобросовісну практику в рамках DMA.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд