Категорія
Новини
Дата

Обʼєднана Датагруп-Volia-lifecell отримала $435 млн від IFC та ЄБРР. На що спрямують найбільшу з початку війни інвестицію

1 хв читання

Підрозділ групи Світового банку – IFC та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) нададуть довгостроковий кредит на $435 млн (по $217,5 млн) на підтримку проєкту за участі двох українських телекомунікаційних компаній – lifecell і Датагруп-Volia, які нещодавно об’єдналися в нову групу «Датагруп-Volia-lifecell». Про це йдеться у спільному пресрелізі кредиторів. Фінансування буде спрямоване на поглинання французькою NJJ Holding Ксавʼє Ньєля компаній lifecell і Датагруп-Volia, сказав Reuters директор департаменту телекомунікацій, медіа та технологій ЄБРР Хольгер Мюнт.

Цей проєкт є найбільшою прямою іноземною інвестицією в Україну з початку повномасштабної війни.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • IFC та ЄБРР за підтримки Єврокомісії й уряду Франції у формі гарантій інвестують спільно $435 млн в модернізацію, розширення та покращення якості телекомунікаційних послуг в Україні, йдеться у повідомленні.
  • Кредитори заявили, що завдяки цій інвестиції обʼєднана група Датагруп-Volia-lifecell зміцнить захист від кіберзагроз, впровадить більш конкурентоспроможні продукти та послуги і реалізує стандарти найкращих практик. 
  • Проєкт сприятиме відновленню телекомунікаційного сектора після завданої йому в результаті російської агресії прямої шкоди в розмірі $1,9 млрд та збитків у розмірі $750 млн, зазначається у пресрелізі.

Контекст

9 вересня власником третього за розміром оператора lifecell та провайдера фіксованого інтернету «Датагруп-Воля» став французький мільярдер Ксав’є Ньєль. «Наша історична угода стане сигналом для інших про те, що Україна пропонує привабливі можливості, і час для інвестицій настав», – цитується в пресрелізі Ньєль. 

Придбання lifecell та «Датагруп-Воля» є одним із найбільших M&A в Україні за останнє десятиріччя. Телеком-бізнесмен Ньєль заплатив за третього за кількістю абонентів оператора $525 млн.

Сума угоди з придбання «Датагруп-Volia» може бути $120 млн, писав раніше Forbes. Директор компанії Михайло Шелемба в інтервʼю Forbes називав цю оцінку «скромною». Далі на компанії чекає об’єднання в один телеком-холдинг на понад 4000 працівників і 12 млн абонентів.  

Яким буде об’єднання lifecell і «Датагруп-Воля»? У що інвестуватиме компанія? Чим відомий Ньєль? Forbes відповідає на ключові питання – тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд