Категорія
Новини
Дата

Польські фермери проводять загальний страйк: перекрили залізницю та висипали збіжжя біля ПП «Медика»

1 хв читання

Вранці вівторка, 20 лютого, польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика-Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагону, пише «Суспільне».

Ключові факти

  • «Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі і не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська», – повідомив співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув.
  • За його словами, протестувальники висипають збіжжя «через емоції».
  • «Не маємо впливу на людей, вони не можуть витримати і висипають. Ми є банкрутами, бо все звозять з України неконтрольовано», — каже співорганізатор протесту.
  • На місце події приїхала поліція, менш ніж через пів години польські фермери розблокували залізницю.
  • Польські аграрії у вівторок проводять загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною, пише «Укрінформ». Однією з вимог протестувальників є заборона імпорту української агропродукції.
  • За даними RMF24, у деяких пунктах пропуску на кордоні з Україною польські аграрії планують посилити блокування. Наприклад, поблизу ПП «Дорогуськ-Ягодин» фермери мають намір повністю заблокувати рух для вантажного транспорту до 19 години за київським часом.

Контекст

Польські фермери заявляли, що 20 лютого заблокують усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Зараз заблокованими для вільного руху вантажівок залишаються «Ягодин – Дорогуськ», «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосин», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова». На території Польщі в черзі перебувають 3000 вантажівок. Крім вантажного автотранспорту фіксуються випадки блокування гуманітарних вантажів та пасажирського транспорту.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Водночас українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді.

Цього місяця польські протестувальники вже висипали зерно, це відбулося на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську. Районна прокуратура міста Хелм Люблінського воєводства розпочала розслідування за фактом висипання зерна з українських вантажівок. Також мітингувальники 18 лютого заблокували рух пасажирського поїзда №119 Київ – Хелм.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні