Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Плюс 3 грн на автогазі. Як блокада польського кордону підвищить ціни на пальне на заправках

2 хв читання

Черга бензовозів і вантажівок на кордоні /Getty Images

Нині заблоковані усі автошляхи між Польщею та Україною Фото Getty Images

Польські страйки на кордоні з Україною змушують постачальників пального шукати обхідні маршрути. Найбільш вразливий до блокування доріг на кордоні автогаз, адже його завозять переважно газовозами, а не залізницею. Як зростуть ціни на автогаз, бензин, дизель та за яких умов можливий дефіцит

«Через блокаду польського кордону ми кілька тижнів тому відправили 15 газовозів до Литви через Румунію, Угорщину і Словаччину», – каже співвласник групи компаній «Надежда» Станіслав Батраченко. Його компанія – один із пʼяти найбільших імпортерів автогазу в Україні. Цей гак обійдеться їй у 5000 грн на тонні, або 2,75 грн на літрі автогазу.

Поляки почали блокувати держкордон 9 лютого з пункту «Медика – Шегині». Нині заблоковані усі автошляхи між Польщею та Україною, каже Батраченко. 20 лютого протестувальники перекрили залізницю поблизу ПП «Медика – Шегині» і розсипали збіжжя з українських зерновозів.

Розв’язати проблему намагаються на найвищому рівні: президент України Володимир Зеленський запропонував польським колегам зустрітися 24 лютого на кордоні. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відмовився, заявивши: «Нам не потрібен символізм у відносинах».

Як блокада польського кордону вплине на ціни на пальне?

На скільки здорожчає автогаз

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні