Категорія
Гроші
Дата

Плюс 3 грн на автогазі. Як блокада польського кордону підвищить ціни на пальне на заправках

Черга бензовозів і вантажівок на кордоні /Getty Images

Нині заблоковані усі автошляхи між Польщею та Україною Фото Getty Images

Польські страйки на кордоні з Україною змушують постачальників пального шукати обхідні маршрути. Найбільш вразливий до блокування доріг на кордоні автогаз, адже його завозять переважно газовозами, а не залізницею. Як зростуть ціни на автогаз, бензин, дизель та за яких умов можливий дефіцит

«Через блокаду польського кордону ми кілька тижнів тому відправили 15 газовозів до Литви через Румунію, Угорщину і Словаччину», – каже співвласник групи компаній «Надежда» Станіслав Батраченко. Його компанія – один із пʼяти найбільших імпортерів автогазу в Україні. Цей гак обійдеться їй у 5000 грн на тонні, або 2,75 грн на літрі автогазу.

Поляки почали блокувати держкордон 9 лютого з пункту «Медика – Шегині». Нині заблоковані усі автошляхи між Польщею та Україною, каже Батраченко. 20 лютого протестувальники перекрили залізницю поблизу ПП «Медика – Шегині» і розсипали збіжжя з українських зерновозів.

Розв’язати проблему намагаються на найвищому рівні: президент України Володимир Зеленський запропонував польським колегам зустрітися 24 лютого на кордоні. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відмовився, заявивши: «Нам не потрібен символізм у відносинах».

Як блокада польського кордону вплине на ціни на пальне?

На скільки здорожчає автогаз

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні