Дуда /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Намагаємося розвʼязати цю проблему». Дуда відреагував на протести польських фермерів на кордоні

1 хв читання

Президент Польщі Анджей Дуда Фото Getty Images

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити в результаті переговорів, як це було під час мітингів перевізників, про це він заявив в інтервʼю Українському Радіо.

Ключові факти

  • «Ми намагаємося розвʼязати цю проблему», – заявив Дуда, відповідаючи на запитання про блокування українсько-польського кордону.
  • Водночас він наголосив, що фермери мають право на протести, бо воно гарантоване Конституцією. «Однак я знаю, що зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками для того, щоб розблокувати кордони, щоб зробити це можливим», – сказав польський президент.
  • Він додав, що блокування кордону – не є рішенням польського уряду чи польської влади, бо «це просто рішення, ухвалене фермерами, фермерськими організаціями». 
  • Президент Польщі пояснив, що йдеться про конфлікт інтересів між фермерами і виробниками сільськогосподарської продукції в Україні.

Ключова цитата

«У нас були певний час тому протести водіїв, профспілок, а також асоціації водіїв вантажівок. І цей протест був зупинений саме в результаті переговорів з владою, в результаті домовленостей, які були досягнуті, можна сказати, в тристоронній формулі Польща–Україна–водії. Сподіваюся, що таким же чином можна буде вирішити і це питання мирним шляхом, шляхом переговорів», – сказав Дуда.

  • Також він наголосив, що проблема з українським продовольством почалася через російську агресію проти України. «В усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі. Проблема в тому, що Росія напала на Україну», – заявив польський президент.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з зерновозів.

Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема з блокуванням пасажирського руху й висипанням зерна з товарного поїзда.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні