Дуда /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Намагаємося розвʼязати цю проблему». Дуда відреагував на протести польських фермерів на кордоні

Президент Польщі Анджей Дуда Фото Getty Images

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити в результаті переговорів, як це було під час мітингів перевізників, про це він заявив в інтервʼю Українському Радіо.

Ключові факти

  • «Ми намагаємося розвʼязати цю проблему», – заявив Дуда, відповідаючи на запитання про блокування українсько-польського кордону.
  • Водночас він наголосив, що фермери мають право на протести, бо воно гарантоване Конституцією. «Однак я знаю, що зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками для того, щоб розблокувати кордони, щоб зробити це можливим», – сказав польський президент.
  • Він додав, що блокування кордону – не є рішенням польського уряду чи польської влади, бо «це просто рішення, ухвалене фермерами, фермерськими організаціями». 
  • Президент Польщі пояснив, що йдеться про конфлікт інтересів між фермерами і виробниками сільськогосподарської продукції в Україні.

Ключова цитата

«У нас були певний час тому протести водіїв, профспілок, а також асоціації водіїв вантажівок. І цей протест був зупинений саме в результаті переговорів з владою, в результаті домовленостей, які були досягнуті, можна сказати, в тристоронній формулі Польща–Україна–водії. Сподіваюся, що таким же чином можна буде вирішити і це питання мирним шляхом, шляхом переговорів», – сказав Дуда.

  • Також він наголосив, що проблема з українським продовольством почалася через російську агресію проти України. «В усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі. Проблема в тому, що Росія напала на Україну», – заявив польський президент.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з зерновозів.

Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема з блокуванням пасажирського руху й висипанням зерна з товарного поїзда.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні