Категорія
Гроші
Дата

Страйк поляків та бездіяльність Туска. Чому уряд Польщі ніяк не реагує на блокаду поляками кордону з Україною? Розбір Politico

Польща, Україна /Getty Images

Українські вантажівки на дорозі біля польсько-українського кордону, 1 грудня 2023 року в Гребенному, Польща. Фото Getty Images

Польські фермери 20 лютого відновили блокаду кордону між Україною та Польщею. Здається дивним, що новообраний премʼєр Польщі Дональд Туск, який не раз заявляв про непорушну підтримку України, дозволяє ставити під загрозу економіку і так понівеченої війною країни. Нічого дивного тут немає, пише Politico. Всі політики живуть від виборів до виборів і бояться непопулярних рішень. Forbes переказує головне з матеріалу.

Фермери по всій Європі стали причиною головного болю європейських лідерів, вийшовши з протестами та заявами, що українське зерно, мʼясо і цукор є корінням їхніх проблем. Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і премʼєрка Італії Джорджа Мелоні пішли на поступки своїм протестувальникам.

Ніде більше в Європі страйки проти української сільгосппродукції не досягли такого рівня, як на польсько-українському кордоні, пише європейський підрозділ Politico. Це змушує неабияк сумніватися у словах новообраного премʼєра Польщі Дональда Туска про те, що він – «найбільш проукраїнський політик». Його реакція на відкриту агресію земляків проти українського експорту через польський кордон схожа на потурання. 

Politico наводить думку провідного політичного оглядача брюссельського аналітичного центру Bruegel Марека Дембровського про те, що більше немає довіри до спроб польського уряду представити себе захисниками України. «Ти не можеш називати себе лідером українського питання у світі та Європі й водночас дозволяти таку поведінку вдома», – каже він.

В очікуванні виборів

Протести поляків на кордоні з Україною набирали обертів із листопада 2023 року. А 20 лютого особливо активізувалися, вилившись у черговий злочин – знову було розсипано українське зерно. Минулого тижня у Вроцлаві закидали яйцями плакат із закликом до солідарності з Україною. 

Польський уряд тим часом і Туск зокрема не роблять нічого. Чинний премʼєр Польщі не хоче налаштовувати проти себе фермерів-протестувальників частково через те, що 77% поляків підтримують вимоги страйкарів. Крім того, коаліція Туска – це хиткий альянс ліберальних, лівих і аграрних партій, розпад якого може призвести до втрати й так невеликої більшості Туска в парламенті.

До всього, не варто забувати про місцеві вибори в Польщі у квітні. На них підтримка сільського населення, яке складається значною мірою з фермерів, може схилити шальки терезів на користь тієї чи іншої партії.

«Нам сказали потерпіти, що все владнається після місцевих виборів, – розповів Politico український чиновник на умовах анонімності. – Але після них будуть вибори до Європарламенту, потім ще якісь. Коли це скінчиться?».

На думку Дембровського, бездіяльність Туска і його уряду посилає геть неправильні сигнали, особливо в такий складний для України період у війні з Росією.

Дональд Туск і Володимир Зеленський /Офіс президента України

Дональд Туск і Володимир Зеленський в Києві. 22 січня 2024 року Фото Офіс президента України

Зміна настроїв

Відсутність адекватної реакції на всі ці події можуть спровокувати погіршення відносин між Польщею та Україною. Лукаш Адамський із Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського каже, що цього поки немає. Але може відбутися в найближчому майбутньому.

«У Польщі вже відчувається втома від війни, – каже Адамський. – Зʼявляється все більше обурення проти українських біженців, яких звинувачують у різних проблемах суспільства, в інфляції, браку місць у дитсадочках. А деякі поляки у грубій формі висловлюють своє незадоволення».

Україна все ще має в Польщі величезну політичну і соціальну підтримку, додає він, але «період медового місяця, який був на початку війни, закінчився».

Змінилося й ставлення українців до поляків. Команда Адамського у жовтні 2023-го провела опитування в Україні, яке показало, що 67% українців сприймають поляків позитивно і лише 1% – негативно. А от те саме опитування у січні 2024-го, після трьох місяців блокади українських вантажів польськими фермерами, вже демонструє іншу картину: 44,5% позитивно ставляться до поляків, а негативне ставлення виросло до 9%.

Польському уряду потрібно показати, що він здатен діяти рішуче та заборонити блокаду кордону, каже Адамський. І що неминуче зіткнення інтересів не означає відмову Польщі від підтримки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні