Категорія
Новини
Дата

Прямі й непрямі збитки «Енергоатома» через війну сягають 35 млрд грн

1 хв читання

В. о. очільника НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що прямі й непрямі збитки компанії через вторгнення Росії сягають 35 млрд грн. Про це він сказав в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти:

  • «Ми постійно це рахуємо і додаємо. За перші тижні ми мали приблизно 16 млрд грн прямих і непрямих збитків. Зараз вони досягають вже приблизно 35 млрд грн. Це і з врахуванням неплатежів», – підкреслив Котін.
  • Він додав, що уряд розглядає можливість фінансового вливання в ринок для того, щоб забезпечити його грошима. «Так, є брак ліквідності. Але «Енергоатом» – потужна компанія, і ми справимося, якщо будуть нормальні умови роботи на ринку. Коли наша електрика буде оплачуватися, тоді ми виходимо із ситуації самотужки», – додав глава «Енергоатома».
  • Котін зазначив, що компанія готова експортувати великі обсяги електроенергію в країни Європи, оскільки має надмірну потужність зараз, яка перебуває в резерві, через зменшення споживання в Україні. «Система самого експорту в нових умовах приєднання до європейської мережі до кінця ще не встановлена. Зараз працює Міненерго і Укренерго. Коли всі ці питання будуть налагоджені, ми будемо це робити», – пояснив він.
  • Керівник «Енергоатома» сподівається, що питання із Запорізькою АЕС, яка досі перебуває під контролем окупантів, буде вирішено протягом місяця. «Щоб підтримати персонал ЗАЕС, ми від себе запровадили додаткових 20% надбавки до зарплати всьому персоналу, який має проукраїнську позицію. Ми нараховуємо її, починаючи з дня захоплення станції 4 березня, і виплатимо в день її звільнення», – додав він.

Контекст

З 16 березня енергетична система України стала частиною обʼєднаної енергосистеми Європи. Як стверджує Галущенко, завдяки приєднанню до енергосистеми Європи українське електропостачання працює без перебоїв, попри військові дії з боку Росії.

Окупаційні війська з перших днів війни захопили Чорнобильську АЕС. 31 березня вони покинули станцію, забравши з собою нацгвардійців, яких тримали в полоні з моменту захоплення. «Загальні втрати оцінити поки не можемо. Окупанти забрали з собою пʼять з 15 контейнерів з обладнанням для ремонту і запчастинами, необхідними для ЧАЕС. Що саме там було, ми поки сказати не можемо», – зазначав директор ЧАЕС Валерій Сейда.

Вони також розграбували й знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію вартістю €6 млн, викравши високоактивні проби і зразки радіонуклідів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд