Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE

Getty Images

Станом на кінець травня прямі збитки, завдані житловому фонду України внаслідок війни, становлять понад $54 млрд, повідомляє KSE Institute у межах проєкту «Росія заплатить». Це більше третини від загальних прямих збитків інфраструктури та активів країни.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Із загальної суми прямих збитків житлового фонду $46,6 млрд – від руйнування та пошкодження багатоквартирних будинків. За останніми даними, загалом постраждало 18 600 таких будинків: 13 200 – пошкоджено, 5400 – повністю зруйновано. 
  • Понад $7 млрд прямих збитків – наслідок знищених та пошкоджених приватних будинків. Таких наразі вже понад 144 000, з них зруйновано майже 59 000. 
  • Також унаслідок бойових дій постраждало 345 гуртожитків, прямі втрати яких оцінюються у $0,5 млрд.
  • Сумарна кількість пошкоджних обʼєктів житлового фонду станом на червень становить понад 163 000. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів – 87 млн кв. м, або 8,6% від загальної площі житлового фонду країни. 
  • Найбільших руйнувань зазнав житловий фонд таких областей, як Донецька, Луганська, Харківська, Київська, Миколаївська та Чернігівська.
Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Фото 1

Інфографіка: KSE

  • У Донецькій області повністю зруйновано (ступінь руйнування понад 40%) більш як 18 000 будинків, у Київській – 6700, у Луганській – понад 2500. У столиці за час вторгнення було зруйновано та пошкоджено 454 житлові будинки, сума збитків від цих руйнувань становить $734 млн.
Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Фото 2

Інфографіка: KSE

  • З-поміж міст найбільше зруйнованих та пошкоджених житлових будинків у Маріуполі, Харкові, Чернігові, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Бахмуті, Мар’їнці, Лисичанську, Попасній, Ізюмі та Волновасі. За попередніми оцінками, у Сєвєродонецьку пошкоджено 90% житлового фонду, а Бахмут і Мар’їнка майже не мають непошкоджених будівель. 

Контекст

Дані про збитки житлового фонду містять інформацію станом на травень і не враховують прямі втрати, завдані підривом Каховської ГЕС, внаслідок якого постраждало 48 населених пунктів, за даними МВС.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС лише в чотирьох населених пунктах лівобережної Херсонщини – Корсунка, Козачі Лагері, Нова Каховка та Райське – постраждало щонайменше 19 000 будинків, загальною площею 2,532 млн кв. м, повідомив керівник проєктів із підтримки реформ Київської школи економіки Максим Нефьодов. Згідно з аналізом, серед вказаних населених пунктів найбільше постраждало село Корсунка, де майже всі будинки повністю або частково в зоні затоплення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні