Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE

1 хв читання

Getty Images

Станом на кінець травня прямі збитки, завдані житловому фонду України внаслідок війни, становлять понад $54 млрд, повідомляє KSE Institute у межах проєкту «Росія заплатить». Це більше третини від загальних прямих збитків інфраструктури та активів країни.

Ключові факти

  • Із загальної суми прямих збитків житлового фонду $46,6 млрд – від руйнування та пошкодження багатоквартирних будинків. За останніми даними, загалом постраждало 18 600 таких будинків: 13 200 – пошкоджено, 5400 – повністю зруйновано. 
  • Понад $7 млрд прямих збитків – наслідок знищених та пошкоджених приватних будинків. Таких наразі вже понад 144 000, з них зруйновано майже 59 000. 
  • Також унаслідок бойових дій постраждало 345 гуртожитків, прямі втрати яких оцінюються у $0,5 млрд.
  • Сумарна кількість пошкоджних обʼєктів житлового фонду станом на червень становить понад 163 000. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів – 87 млн кв. м, або 8,6% від загальної площі житлового фонду країни. 
  • Найбільших руйнувань зазнав житловий фонд таких областей, як Донецька, Луганська, Харківська, Київська, Миколаївська та Чернігівська.
Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Фото 1

Інфографіка: KSE

  • У Донецькій області повністю зруйновано (ступінь руйнування понад 40%) більш як 18 000 будинків, у Київській – 6700, у Луганській – понад 2500. У столиці за час вторгнення було зруйновано та пошкоджено 454 житлові будинки, сума збитків від цих руйнувань становить $734 млн.
Прямі збитки житлового фонду від війни перевищили $54 млрд – KSE /Фото 2

Інфографіка: KSE

  • З-поміж міст найбільше зруйнованих та пошкоджених житлових будинків у Маріуполі, Харкові, Чернігові, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Бахмуті, Мар’їнці, Лисичанську, Попасній, Ізюмі та Волновасі. За попередніми оцінками, у Сєвєродонецьку пошкоджено 90% житлового фонду, а Бахмут і Мар’їнка майже не мають непошкоджених будівель. 

Контекст

Дані про збитки житлового фонду містять інформацію станом на травень і не враховують прямі втрати, завдані підривом Каховської ГЕС, внаслідок якого постраждало 48 населених пунктів, за даними МВС.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС лише в чотирьох населених пунктах лівобережної Херсонщини – Корсунка, Козачі Лагері, Нова Каховка та Райське – постраждало щонайменше 19 000 будинків, загальною площею 2,532 млн кв. м, повідомив керівник проєктів із підтримки реформ Київської школи економіки Максим Нефьодов. Згідно з аналізом, серед вказаних населених пунктів найбільше постраждало село Корсунка, де майже всі будинки повністю або частково в зоні затоплення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні