П’єтро Лабріола /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада директорів Telecom Italia погодила продаж компанії за €22 млрд, попри спротив найбільшого акціонера

П’єтро Лабріола Фото Getty Images

Рада директорів Telecom Italia SpA (TIM) 5 листопада погодилася продати найбільшого в країні телеком-оператора американській інвесткомпанії KKR & Co. за €22 млрд ($23,6 млрд), пише Bloomberg

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення, яке також схвалює уряд Італії, було прийнято на засідання ради директорів 3 листопада без голосування акціонерів, йдеться в заяві. Проти угоди виступає французький медіаконгломерат Vivendi SE – найбільший акціонер телеком-оператора, зазначає видання.
  • KKR оцінив TIM в €18,8 млрд, але загальна вартість угоди становить €22 млрд з урахуванням об’єднання з невеликим конкурентом Open Fiber SpA. 
  • Угода, яку Telecom очікує закрити до літа 2024 року, повинна дозволити компанії скоротити свій борг, який досяг €14 млрд.
  • Якщо угода відбудеться, то вона ознаменує перемогу головного виконавчого директора компанії П’єтро Лабріоли – головного ідеолога продажу мережі, а також – адміністрації прем’єр-міністра Джорджії Мелоні, зазначає Bloomberg. Очікується, що угода з KKR дозволить монополії позбутися боргів, а уряду – зберегти нагляд за активом, який вважається стратегічним.
  • Водночас Vivendi заявила, що «глибоко шкодує» про рішення ради директорів і що «використає будь-які наявні в її розпорядженні правові засоби, щоб оскаржити це рішення та захистити свої права та права всіх акціонерів».
  • Медіаконгломерат уже закликав до позачергових зборів акціонерів, де він міг би спробувати зібрати підтримку, щоб зупинити продаж.
  • Якщо угода відбудеться, вона стане одним з найбільших у корпоративній історії Європи викупом акцій приватним капіталом.

Контекст

Проблеми у Telecom Italia почалися в 1999 році, коли Роберто Коланіно, власник невеликої телекомунікаційної компанії Olivetti, викупив долю в компанії за позикові кошти. Після цього Коланіно не зміг вкласти достатньо коштів в інфраструктуру компанії, внаслідок чого керівництво змушене було вдаватися до допомоги іноземних компаній Wind, Iliad та Vodafone.

У 2015 році акції Telecom Italia почав викуповувати французький медіаконгломерат Vivendi. З часом він довів свою частку до 24%, ставши її найбільшим акціонером. З того часу компанія втратила 70% капіталізації, оскільки проблеми управління та величезних боргів усунуті не були.

Наприкінці листопада 2021 року американська KKR оголосила про пропозицію повного викупу компанії, оціненої разом із усім своїм боргом у €33 млрд. Інвестори позитивно відреагували на цю новину, і незабаром ринкова капіталізація Telecom Italia збільшилася на 30%.

Проте пропозиція зустріла спротив найбільших акціонерів. Представники Vivendi, зокрема й власник холдингу Вінсент Боллоре, заявили, що запропонована оцінка KKR є заниженою. Італійські ЗМІ називали дії інвестора бажанням виторгувати більшу суму і скоротити свої втрати від падіння вартості акцій з 2015 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні