Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС затвердила 13-й пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

Рада Європейського Союзу затвердила 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій до других роковин від дня повномасштабного вторгнення Росії до України, повідомляє пресслужба.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рада ЄС вирішила ввести обмежувальні заходи щодо ще 106 фізичних і 88 юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.
  • Нові списки, погоджені сьогодні, націлені насамперед на військовий та оборонний сектори та повʼязаних з ними осіб, зокрема тих, хто бере участь у постачанні озброєнь КНДР до Росії, а також на представників судової влади, місцевих політиків і людей, відповідальних за незаконну депортацію українських дітей.
  • Загалом обмежувальні заходи ЄС наразі поширюються на більш ніж 2000 фізичних і юридичних осіб.
  • Рада додала 27 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс. На них поширюватимуться більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення, а також товарів та технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) і беруть участь в обході торгових обмежень, інші – російські підприємства, які займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для ВПК Росії.
  • Сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони і безпеки за рахунок додавання компонентів для розроблення і виробництва безпілотних літальних апаратів.
  • ЄС запровадив додаткові обмеження експорту товарів, зокрема електричних трансформаторів.

Контекст

Попередній, 12-й пакет санкцій проти Росії Рада Європейського Союзу затвердила у грудні. Санкції мали завдати додаткового удару по здатності РФ вести війну, націлюючись на важливі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій.

21 лютого постійні представники країн-членів ЄС погодили новий пакет санкцій проти Росії, офіційно його мали затвердити до 24 лютого. Очікувалося, що у новому пакеті ЄС вперше запровадить обмеження для компаній у материковому Китаї з того часу, як Росія вторглася в Україну. 

ЄС уже ввів чимало заборон, наприклад, для морського імпорту російської нафти, а зовсім недавно – на алмази. Брюссель вважає, що мало що залишилося того, у чому країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу поки що вважаються такими, що не обговорюються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні