Категорія
Новини
Дата

Рада розгляне питання націоналізації «Мотор Січ». Компанію хочуть купити китайські інвестори

У Верховній Раді цього тижня зареєструють законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січ». Про це повідомив глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в коментарі телеканалу «Прямий».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт покликаний врегулювати правовий статус підприємства «Мотор Січ».
  • Арахамія зазначив, що в питанні націоналізації необхідно проводити переговори з китайською стороною.
  • Раніше Зеленський пообіцяв, що не дозволить отримати контрольний пакет акцій «Мотор Січ» жодній іноземній державі, доки він лишається при владі.

Контекст

На початку червня 2017 року до Антимонопольного комітету України (АМКУ) надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. і української «Мотор Січ» про надання дозволу на концентрацію. Згідно з нею громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володів 41,00087% акцій вітчизняної компанії.

У вересні того ж року СБУ порушила кримінальну справу за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину», а Шевченківський райсуд Києва заарештував 41,00087% акцій.

Восени 2020 року китайська Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали спільну заявку в АМКУ на придбання «Мотор Січ». Але на наступний день президент Володимир Зеленський закликав невідкладно вжити заходів щодо захисту економічних інтересів держави у зв’язку з придбанням «Мотор Січ».

Зрештою китайські інвестори скерували до міжнародного арбітражу інвестиційний спір із метою стягнення з держави Україна збитку, який вони оцінюють у $3,6 млрд.

У кінці січня 2021 року Зеленський увів санкції проти чотирьох компаній, одна з яких – інвестор «Мотор Січ». Через це МЗС України отримало ноту від уряду Китаю.

Цікавий факт

За даними американського видання The Wall Street Journal, ексрадник 45-го президента США з національної безпеки Джон Болтон прагнув запобігти придбанню «Мотор Січ» китайцями. Він вважав, що укладення угоди дозволить Китаю отримати доступ до важливих військових технологій.

Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінторгу США на початку січня 2021 року додало китайську компанію Skyrizon до списку кінцевих споживачів товарів військового призначення (MEU), співпраця з якими потребує додаткових дозволів. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні