Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада заборонила банкрутство державних обʼєктів критичної інфраструктури

1 хв читання

Верховна Рада схвалила мораторій на банкрутство обʼєктів критичної інфраструктури, які перебувають у державній власності, під час воєнного стану та ще впродовж двох років після його припинення, повідомив депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За документ у цілому проголосували 227 нардепів.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону пропонує встановити, що спори (справи), предметом яких є право власності держави на об’єкти критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності, та/або здійснення відновлення платоспроможності таких об’єктів або визнання їх банкрутом, не підлягатимуть судовому розгляду в період дії воєнного стану та протягом двох років із дня його припинення чи скасування.
  • Відповідний законопроєкт №8316 було зареєстровано ще у грудні 2022 року. У першому читанні документ ухвалили у березні 2023-го. У серпні депутати відправили його на повторне друге читання.

Контекст

Об’єктами критичної інфраструктури вважаються об’єкти, системи, їхні частини та їх сукупність, які є важливими для економіки, національної безпеки та оборони, порушення функціонування яких може завдати шкоди життєво важливим національним інтересам. Згідно із Законом України «Про критичну інфраструктуру», до життєво важливих функцій та/або послуг належать енергозабезпечення, інформаційні послуги, електронні комунікації, транспортне забезпечення, хімічна промисловість та інші.

У травні минулого року в Україні запрацював реєстр критичної інфраструктури. Відповідні міністерства мали подати ідентифіковані та розбиті на категорії обʼєкти для включення до реєстру. Категорії критичності обʼєкти відповідають їхній важливості для населення. Наприклад, знищення атомної електростанції – це загроза найвищого рівня. Тому вона належать до першої категорії. До другої категорії, наприклад, віднесені розподільчі підстанції.

Сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України під час війни, станом на січень сягнула $154,9 млрд, повідомили експерти проєкту KSE «Росія заплатить» у лютому. Завдані інфраструктурі збитки сягають $36,8 млрд, втрати промисловості та підприємств – уже на рівні $13,1 млрд. Зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх та великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств. Через бойові дії продовжує зростати сума прямих збитків від зруйнованої інфраструктури енергетичної галузі – до $9 млрд, агропромислового комплексу – $8,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні