Категорія
Новини
Дата

Премʼєр Шмигаль доручив розробити справедливі графіки відключень електроенергії

1 хв читання

Міністерство енергетики та НЕК «Укренерго» розроблять проєкт урядової постанови про «справедливі графіки відключень світла». Про відповідне доручення повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 21 травня.

Після знищення росіянами обʼєктів генерації по всій території України для промислових та побутових споживачів діють графіки погодинних відключень. Влада просить громадян обмежити використання електроенергії, особливо у вечірній час.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Деталі

  • Крім графіків відключень документ має містити перелік критично важливих для держави обʼєктів, що потребують пріоритетного електропостачання, та черговість розподілу граничної потужності між іншими споживачами, які не входять до такого переліку.
  • Ситуація в енергетиці важка: внаслідок російських обстрілів втрачено 8 ГВт потужності, наголосив Шмигаль. Він зазначив, що через значний дефіцит Україна продовжує рекордні обсяги імпорту електроенергії з Європи, але максимальна технічна можливість імпорту складає 1,7 ГВт.
  • Президент Володимир Зеленський поставив перед урядом, місцевою владою та енергетичними підприємствами чіткі завдання: продовжувати інтенсивне відновлення генерації та розподільчих мереж; максимально заощаджувати енергоспоживання; налагодити комунікацію із суспільством, зазначив голова уряду.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні