Рада ухвалила держбюджет-2024 у першому читанні (Доповнено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила держбюджет-2024 у першому читанні (Доповнено)

Getty Images

У четвер, 19 жовтня, Верховна Рада ухвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік у першому читанні, повідомила голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа. «За» проголосували 285 народних депутатів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У бюджеті-2024 передбачені доходи у сумі 1,7 трлн грн, видатки становитимуть 3,3 трлн грн.
  • Граничний обсяг дефіциту передбачений у сумі 1,6 трлн грн.
  • За словами депутата Ярослава Железняка, далі Кабмін опрацьовує документ з урахуванням висновків і пропозицій і до 20 листопада буде остаточне голосування за проєкт бюджету.
  • Доповнено. «Суттєвих змін не було, парламент прийняв документ у варіанті запропонованим бюджетним комітетом», – розповідає секретар бюджетного комітету ВР Володимир Цабаль.
  • Серед правок бюджетного комітету – забрати 445 млн грн з видатків на виробництво серіалів та 574 млн грн, які мали піти на реконструкцію Музею Голодомору та спрямувати ці кошти на протезування військових, зазначав Железняк.
  • Також профільний комітет надав рекомендації уряду збільшити планові доходи держбюджету на 9,9 млрд грн у разі ухвалення законопроекту про оподаткування банків (№9656-д). Сьогодні Рада підтримала його у першому читанні.

Контекст

14 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у понад 1,5 трлн грн та видатками загального фонду у 3,1 трлн грн. Головний пріоритет – оборона і безпека, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, на це буде спрямовано більше половини всіх ресурсів бюджету – майже 1,7 трлн грн. 

У державному бюджеті на 2024 рік пропонують збільшити витрати на програми стимулювання економічної активності, підтримку бізнесу та створення робочих місць, зокрема, на це направлять 42 млрд грн, повідомив Шмигаль наприкінці вересня.

В Україні очікується зростання реального ВВП на рівні 5%, номінального – до 7,8 трлн грн у 2024 році. Про це йдеться в основних прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку, на яких ґрунтується проєкт держбюджету-2024.

11 жовтня Підласа повідомила, що до державного бюджету 2024 року подано 1620 поправок на загальну додаткову суму 12,5 трлн грн. Для порівняння, у 2022-му депутати подали до державного бюджету-2023 1270 пропозицій на загальну суму 3,7 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні