Категорія
Новини
Дата

Рада запровадила електронні трудові книжки замість паперових. Україна одна з останніх, хто це зробив

Верховна Рада ухвалила закон щодо переходу на електронні трудові книжки. Україна залишалась однією з небагатьох держав пострадянського простору, де систему обліку трудової діяльності працівника вели в паперових книжках. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Повний перехід з паперової книжки на електронну має відбутися через пʼять років. Упродовж цього часу можна використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну.
  • Відомості про трудову діяльність відтепер вносяться працівником і роботодавцем із накладанням кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих копій трудової книжки, довідок тощо.
  • Електронну трудову книжку створюватимуть у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування через вебпортал е-послуг Пенсійного фонду. 
  • Документ запроваджує автоматичне призначення або відстрочення пенсії без особистого звернення людини, а також визначає найбільш вигідний варіант для призначення пенсії, включно з датою виходу на пенсію. 

Контекст

Із усіх країн пострадянського простору систему обліку трудової діяльності працівника вели в паперових книжках лише в Україні та Росії, зазначає адвокатка Валерія Савчук. Натомість у Латвії, Литві, Естонії, Болгарії трудові книжки на паперових носіях уже давно замінено на облік в електронному форматі в реєстрах страхового стажу. У ФРН, Австрії, Італії та Франції використовується електронна система страхових полісів. В інших країнах, зокрема США, вже близько 20 років діє електронна пенсійна система. 

За словами авторів закону, відмова від паперових трудових книжок створить можливості для зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу, спрощення доступу до інформації про набутий стаж працівників та усунення можливих ризиків втрати трудової книжки.

Савчук наголошує, що завдяки появі е-книжки роботодавцеві не потрібно буде вести книгу обліку трудових книжок і вкладишів до них, забезпечувати наявність металевих сейфів та вогнетривких шаф для їх зберігання та робити копії документів на вимогу працівника, що означатиме значну економію часу кадрової служби. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні